Lönande byggstrejker

Manliga yrken tjänar mest på årets avtalsrörelse.

LEDARE2016-04-03 00:40
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.

I torsdags blev avtalet klart för 600 000 industriarbetare. De får drygt två procents löneökning på ett år. Arbetsgivarna anser att avtalet är alldeles för dyrt och att konkurrenskraften försämras. Det hör till spelet att man säger så. I rådande konjunkturläge är två procents påslag (som blir tre procent efter lokala förhandlingar) fullkomligt normalt och inom gränsen för vad ekonomin i stort klarar.

Det som inte är normalt, och som är oroande, är att industriavtalet inte kommer att vara vägledande för resten av arbetsmarknaden. I snart 20 år har den konkurrensutsatta industrin satt märket, efter hand mer informellt, vilket betytt stabilitet för arbetsmarknaden och mycket få konflikter. För arbetstagarna har det blivit reallöneökningar varje år och 1970- och 80-talets uttryck ”luft i plånboken” känns numera mycket långt borta.

Det finns ett bra skäl för LO att bryta samordningen och det är att få upp kvinnornas löner. De kvinnodominerade yrkena i offentliga sektorn halkar med tiden allt längre efter de mansdominerade i industrin när båda får samma procentuella påslag. Detta skulle alltså vara ett tillfälle för exempelvis Kommunal och Handels att komma närmare. Men tyvärr fungerar det inte så.

De första förbund som går ut och kräver högre löneökningar är Byggnads och Målareförbundet som de senaste veckorna lagt strejkvarsel för flera tusen arbetare på 100 respektive 34 arbetsplatser. De kan göra så med hopp om framgång när marknaden är glödhet och det byggs bostäder över hela landet. Varje dags stopp i byggandet kostar byggföretagen miljoner. Därför är sannolikheten stor för att de måste vika sig för kraven. Och löneskillnaderna kommer att öka.

När Kommunal eventuellt försöker med samma metod senare i vår vet vi också hur det går. Många veckor med plakat utanför sjukhusen, samtidigt som akutvården fortgår som vanligt. Arbetsgivaren får visst besvär med köer när mindre akuta ingrepp skjuts upp, men sparar å andra sidan mycket pengar på lönerna. Att ha industriavtalet som märke var inte så dumt ändå. Det kommer att visa sig framöver.

Läs mer om