Det finns ett brett stöd för regeringens hårdare flyktingpolitik, trots massiv kritik från remissinstanserna. Det visar en Novusundersökning gjord för SVT Nyheters räkning.
En förklaring är att många är oroliga för att välfärden hotas av invandringen. Det gäller med andra ord att se om sitt hus, även om det betyder att de som flyr från kulhålspepprade ruiner stängs ute.
Det låter inget vidare och det är det inte heller. Alla seriösa politiker har ett ansvar att ge proportioner åt människors oro för välfärden och ge missnöjespopulisterna och de främlingsfientliga en match om världsbilden.
Uppgivenhet tycks vara på väg att bli det nya svarta. Men den sitter illa på samtiden. I alla fall om man försöker hålla sig till förnuft och inte bara känsla.
Vi som bor i Sverige har det ekonomiskt bättre än någonsin. Det betyder att vi har mycket mer att leva på i dag än vad de som kom före oss kunde drömma om.
Vi har det också bättre i dag än människor i de flesta andra länder. Det framgår år efter år i OECD:s sammanställning av levnadsstandard.
Vi? Ja, även om man tar hänsyn till att inkomstskillnaderna i det svenska samhället har ökat under senare tid var de betydligt större förr. De ökar, men från en låg nivå.
Så långt fakta, men som alla vet är historisk utveckling ingen garanti för framtida utveckling.
Det är här känslorna kommer in i bilden. Klarar samhället att ta emot alla människor på flykt undan krig och terror? Nej, larmar missnöjespopulisterna och de främlingsfientliga. Men varför ska man tro på dem?
Många asylsökande utgör självklart en påfrestning för mottagningssystemet. Men det finns alla möjligheter i världen att bereda plats i samhället åt människorna som kommer hit för att bygga sig en bättre framtid. Det handlar om att tro på det samhällsbygge som gjort Sverige framgångsrikt: mångfald och öppenhet.
En sarkasm om hur det var att fira jul i kollaps kanske inte är bästa sättet att nå fram till de som är oroliga. ”Brann granen?”, frågade Fredrik Reinfeldt när han talade på en gala arrangerad av Postkodlotteriet. Men det viktigaste i Reinfeldts budskap var en vädjan om att vara försiktiga med ord: ”Annars förstår vi inte den utsatthet som finns i vår tid.”
En som borde rodna är Socialdemokraternas partisekreterare Carin Jämtin. I Ekots lördagsintervju sade hon att hon företräder ”en regering som är beredd att faktiskt se till att Sverige finns kvar, där vi utvecklar den svenska modellen”. Reinfeldts efterträdare som Moderatledare, Anna Kinberg Batra, var inte mycket bättre när hon sade att Sverige behöver ett “andrum” och att vi ska “hjälpa dem som verkligen behöver det”.
Högre murar ska alltså bygga Sverige starkt. Det om något borde verkligen få människor att känna oro över samhällsutvecklingen.