Som förste och andre vice ordförande väljs Peter Danielsson, tidigare kommunalråd i Helsingborg, och Elisabeth Svantesson, tidigare arbetsmarknadsminister. Fredrik Reinfeldt, Gunilla Carlsson och Beatrice Ask avgår från dessa poster.
Moderaternas extra partistämma på lördagen liknar ett årsmöte i vilken bostadsrättsförening som helst, med justeringsmän, omval och nyval. Men trots frånvaron av politiska diskussioner finns en underliggande dramatik som handlar om partiets inriktning under kommande år. Bland de 200 ombuden vid stämman finns det de som vill se en kursändring när eran Reinfeldt/Borg tar slut, det gäller både gammelmoderater med konservativa värderingar och mer progressiva ungmoderater.
Ett av de viktigaste valen görs därför inte av stämman, utan av den nya partistyrelsen som ska utse Tomas Tobé till ny partisekreterare. Tobés uppgift är främst att hålla samman partiet.
Kritiken mot de nya moderaterna under ledning av Borg, Reinfeldt, Per Schlingmann och Sven-Otto Littorin, som växte fram i början av 2000-talet, har hittills förts fram av före detta politiker, som Ulf Adelsohn och Anders Björck, samt av lokala M-politiker. Den har inte nått så högt i partiet att man kan tala om olika falanger. Eller är det bara så att sprickorna hanterats i slutna rum, och att missnöjet inte varit så stort att det läckt ut i medierna, likt inom socialdemokratin under Sahlin och Juholt? Det får framtiden utvisa.
I sak handlar kritiken främst om den gamla moderata paradgrenen försvarspolitik, om en uppluckrad arbetsrätt, en mer restriktiv migrationspolitik och kanske också om skatterna. Vissa anser att Moderaterna borde fjärma sig från de uppgörelser som gjorts inom alliansen och över blockgränsen och i stället närma sig partiets kärnväljare.
Moderata Ungdomsförbundets (Muf:s) ordförande Rasmus Törnblom skriver också inför stämman att det är dags att se över lagen om anställningsskydd. Men angående migrationen har Muf varit befriande tydliga om att det är öppenhet som gäller, och Törnblom föreslår också långtgående förändringar som skulle underlätta för nyanlända liksom för unga svenskar, att de första 500 000 kronor man tjänar ska vara helt skattebefriade.
Tomas Tobés arbete har redan börjat, som när han på DN Debatt (29/12) försvarade Decemberöverenskommelsen. Tidigare M-toppar har kallat uppgörelsen en chock som innebar att man ”lade sig platt” för vänsterpolitiken. Tobé försäkrar att man även under fortsättningen kommer att vara en stark opposition mot regeringen, och att uppgörelsen borgar för (ett lockbete som säkert kommer att återanvändas framöver) stora möjligheter för en valseger 2018.
Anna Kinberg Batra kommer trots hjälpen att få bekymmer från och med valet i eftermiddag. Det är ett svårt uppdrag hon tagit på sig.