Det nuvarande ger alltför låga pensioner till stora delar av arbetskraften. Delvis beror det på att medellivslängden har ökat och fortsätter att öka och att den pension man tjänat in därmed fördelas på flera år. Kanske kan den stora invandringen underlätta så att pensionerna kan hållas kvar på en rimligare nivå. Men det kommer knappast att räcka.
Alla partier som ingår i den nuvarande pensionsöverenskommelsen, det vill säga Socialdemokraterna och Allianspartierna, är överens om att alla måse arbeta längre än nu för att få en rimlig pension. Men partierna är fortfarande inte överens om hur förändringen ska se ut. Regeringen vill att ett beslut ska fattas före nästa val.
Medellivslängden ökar hela tiden. När den första pensionsreformen infördes 1913 var medellivslängden 60 år. Då var pensionsåldern 67 år. Inte många blev så gamla. Nu är medellivslängden cirka 80 och fortsätter att öka. Ändå är åldern för folkpension densamma, 65 år. Det är inte rimligt.
Allianspartierna vill höja den lägsta åldern för pension från nuvarande 61 till 63 år med rätt att stanna kvar i yrkeslivet till 69 i stället för nuvarande 67. Socialdemokraterna, som tillsammans med LO tidigare var emot en en höjning, kan nu tänka sig en höjning med ett år, alltså till 62 respektive 68.
Att höja pensionsåldern verkar vara ganska självklart med tanke den ständigt höjda medellivslängden. Samtidigt finns det yrkeskategorier, framför allt bland kroppsarbetare, som inte automatiskt kan fortsätta att jobba. Styrkan avtar med stigande ålder vilket påverkar möjligheterna att jobba vid högre ålder. För andra sorters jobb spelar åldern en betydligt mindre roll, inte minst i intellektuella yrken. Somliga professorer gör ju avgörande upptäckter ännu vid mycket hög ålder.
LO har varit mycket kritiskt till förslag om högre pensionsålder och pekar på att man i stället ska se till att alla ska orka jobba fram till pensionen, vilket ju inte är fallet i dag. Men problemen uppstår ju på grund av arbetets utformning. Det är inte självklart att alla ska jobba kvar i samma yrke tills de går i pension. Ska vi jobba längre måste vi nog tänka oss att byta arbetsuppgifter vid stigande ålder. Vilket i sin tur innebär att arbetsgivarna också måste tänka om när det gäller ålder. I dag ska ju nyanställda helst vara välutbildade 30-åringar med lång yrkeserfarenhet...
Hur man än resonerar behöver Sverige en pensionsreform. En stegvis höjd pensionsålder är rimlig med tanke på den ständigt stigande medellivslängden och de sjunkande pensionerna. Kanske bör man också titta närmare på beskattningen av pensioner. Att som regeringen föreslår höja skatten för pensionärer som jobbar verkar alldeles galet.
I alla händelser måste fler jobba längre för att pensionärerna ska få en rimlig levnadsnivå.