âHĂ„ll i, hĂ„ll ut och hĂ„ll avstĂ„ndetâ har det stĂ„tt runtom i Uppsala det senaste halvĂ„ret. Implicit i uppmaningen âhĂ„ll utâ ligger förstĂ„s att coronaviruset kommer att sluta hĂ„lla vĂ„r vĂ€rld i jĂ€rngrepp. Men nĂ€r?
Eller rĂ€ttare sagt: hur ska vi se till att det inte hĂ€nder igen? För det kommer att komma nya virus. Upp till 75 procent av alla nya sjukdomar Ă€r zoonotiska, alltsĂ„ smittas frĂ„n djur till mĂ€nniskor. Covid-19 Ă€r ett exempel pĂ„ en sĂ„dan. I skrivande stund finns 1,7 miljoner oupptĂ€ckta virus i djur och fĂ„glar. 600 000-800 000 av dessa skulle kunna föras över till mĂ€nniskor (IPBES juli 2020). Som Peter Piot, chef för London School of Hygiene and Tropical Medicine, sa till Financial Times: âOavsett hur nĂ€sta utbrott kommer att se ut â och vi vet att det kommer â sĂ„ finns det redan hĂ€râ (29/10-20).
Det skulle kunna vara ett Nipah-virus. Inkubationstiden för sÄdana virus kan vara upp till 45 dagar, och den som bÀr pÄ viruset kan alltsÄ smitta mÄnga utan att ens vara medveten om att hen bÀr pÄ viruset. Dödligheten för Nipah-virus ligger mellan 40 och 75 procent, och vanliga vÀrdarter Àr fladdermöss (BBC 12/1).
En annan risk Àr förstÄs ett till coronavirus, men ett dödligare sÄdant, som Mers-virus. En vanlig vÀrdart för denna typ av virus Àr kameler, och mÄnga samhÀllen Àr beroende av djuret för mjölk, kött och vÀlstÄnd. NÀrheten till djuret ökar samtidigt risken för att dödliga virus överförs frÄn djur till mÀnniska.
Detsamma gÀller nÀrheten till grisar. Grisar Àr mer mottagliga för virus nÀr de Àr smÄ. Samtidigt blir grisar inom köttindustrin sÀllan Àldre Àn nÄgra mÄnader, dÄ de slaktas. Det gör att grispopulationen i till exempel Europa till stor del bestÄr av grisar som saknar fÀrdigutvecklade immunsystem, som dÀrför Àr sÀrskilt mottagliga för virus (BBC 14/1).
Det gÄr att minimera risken för kommande pandemier. Att satsa mer resurser pÄ forskning och att försöka sammanstÀlla vilka virus som existerar och utgör risker Àr en viktig del. Att utöka avstÄndet mellan mÀnniskor och djur, förÀndra köttindustrin och försöka hitta sÀtt att minska efterfrÄgan pÄ kött Àr ett annat. Det Àr ocksÄ viktigt att ta klimatförÀndringar och förstörelse pÄ allvar, eftersom balansrubbningar mellan mÀnniskor, djur och natur förenklar för virus att fÄ fÀste hos mÀnniskan.
Men hur mycket vi Àn minimerar risken, kan vi inte helt eliminera den. Coronaviruset kÀnns som en unik hÀndelse, men Àr det inte. DÀremot Àr vÀrldens reaktion pÄ viruset unikt, och bör förbli det. NÀr nÀsta pandemi kommer Àr det varken önskvÀrt eller praktiskt möjligt att pÄ en global nivÄ stÀnga ner samhÀllen pÄ det viset som skett i samband med covid-19. I stÀllet mÄste vi formulera nya strategier för att hantera virus.
âHĂ„ll utâ kanske fungerar som rĂ„d denna pandemi. Men till det bör snarast lĂ€gga âanpassa digâ.