Nonchalera inte kriminalitet som drabbar företag

En och annan företagare har nog tänkt ”vad fan får jag för pengarna?”

Kriminalitet och otrygghet är ett stort problem för företagarna.

Kriminalitet och otrygghet är ett stort problem för företagarna.

Foto: Janerik Henriksson

Ledare2022-03-22 06:36
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.

Häromåret drabbades Ica på Råbyvägen i Gränby av ungdomsstök. Ungdomarna kastade stora stenar vid butiken och välte varor. Bara någon vecka tidigare hade butikskontrollanter konfronterat två ungdomar som försökte snatta. Polis kallades till platsen och hittade en kniv på en av ungdomarna (UNT, 12/3 2019). Det är en "tuff situation", konstaterade butiksägaren.

Stökiga ungdomar är bara ett exempel på vad handlare kan råka ut för. Enligt Svensk handels senaste Trygghetsbarometer (2021) har nästan varannan handlare "utsatts för stölder, hot eller våld" den senaste tiden. En risk med det är förstås att butiker och annan nödvändig samhällsservice kan försvinna från drabbade områden. 

Enligt en ny kartläggning av Företagarna, "Brott mot företagare 2022", har vartannat företag med anställda blivit utsatt för brott under de senaste fem åren. Företag drabbas av stölder, bluffakturor, utpressning, it-brott och skadegörelse. Av de brottsdrabbade företagarna uppger var femte att man övervägt att flytta eller lägga ner sitt företag på grund av brottsligheten. 

I kartläggningen framkommer även att anmälningsbenägenheten minskar, eftersom många företagare inte ser någon poäng med att polisanmäla. Det är en tydlig varningssignal. Att det finns kriminalitet vet vi, men man behöver också känna sig trygg med att polisen och rättsväsendet agerar den dag man drabbas. Företagarnas undersökning igen: "Av de företagare som polisanmält brotten uppger endast 5 procent att polisens arbete ledde till att brottet klarades upp."

Även när företagarna får frågan om de tycker sig få tillräcklig trygghet och säkerhet för den skatt de betalar in, borde svaren oroa. Nära hälften svarar nämligen "nej". Med andra ord är det nog fler än Leif Östling, tidigare ordförande för Svenskt Näringsliv, som åtminstone har tänkt orden ”vad fan får jag för pengarna?” 

Kriminaliteten kostar på flera olika sätt. Företagare tvingas lägga pengar på brottsförebyggande insatser, risken för att utsättas för brott får företagare att också ställa in planerade investeringar. 

Rapportförfattaren till "Brott mot företagare 2022", Pontus Lindström, understryker att brottsligheten är ett problem för företagare i hela landet. Det är inte enbart, som näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson (S) har uttryckt det, "mest ett problem i segregerade områden, inte i hela landet" (Dagens Industri, 21/2). Ministern har däremot rätt i att man inte ska "överdriva" problemen.

Men man ska heller inte nonchalera – och därmed normalisera - dem.