Ny nivå av grannsämja

Redan i januari syntes den spirande försvars­romansen mellan ­Sverige och Finland.

Samarbete. Carl Bildt, Karin Enström, Erkki Tuomioja och Carl Haglund diskuterar.

Samarbete. Carl Bildt, Karin Enström, Erkki Tuomioja och Carl Haglund diskuterar.

Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Ledare2014-05-06 16:03
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.

Då, när Finlands president Sauli Niinistö besökte Folk och försvars rikskonferens i Sälen, pratade både han och statsminister Fredrik Reinfeldt (M) varmt om ett fördjupat försvarssamarbete länderna emellan. Till saken hör att varken Norge eller Danmark – i egenskap av Nato-medlemmar – har visat någon större angelägenhet om att närma sig övriga Norden ytterligare.

Men sedan januari har också saker hänt. Nämligen har konflikten i Ukraina – och det ryska agerandet i situationen – hänt. Därmed växte också motivationen att snabbt röra sig från ”snack” till ”verkstad”.

I går höll Sveriges försvarsminister, Karin Enström (M) och Finlands dito, Carl Haglund (SFP), tillsammans en presskonferens där en färskt undertecknad arbetsplan för att utveckla Sveriges och Finlands försvarssamarbete presenterades.

Konkret går planen bland annat ut på att fler gemensamma utbildningar och övningar ska hållas samt att möjligheten till gemensamma förband ska undersökas. Vidare ska den marina infrastrukturen göras tillgänglig för grannen (hamnar för bunkring, och så vidare) och fler gemensamma flygövningar inom ”Cross Border Training-programmet” hållas.

Haglund betonar att samarbetat kan komma att fördjupas ytterligare och att, exempelvis, gemensamma satsningar på nya fartyg inom marinen kan bli aktuella på sikt.

Enström och Haglund var även noga med att påpeka att syftet med samarbetet inte är att spara pengar. Snarare grundar det sig i säkerhetspolitiska orsaker (läs: Ryssland) och handlar om att öka den operativa effekten under nuvarande budgetförhållanden. Man vill alltså få ut maximal försvarsförmåga från de resurser man har.

Hållningen är klok. Även om det fortfarande är högst osannolikt att Finland eller Sverige skulle utsättas för något militärt hot, kan man aldrig veta. Och ensamma är både Finland och Sverige mycket svaga. Dock höjer ett väloljat samarbete kompetensen, den avskräckande effekten och tröskeln för eventuella angrepp.

På söndagens Brännpunkt i SvD skrev även Finlands utrikesminister Erkki Tuomioja (S) och Sveriges Peter Hultqvist (S), ordförande i Försvarsutskottet, om vikten av ett ökat militärt samarbete länderna emellan. Många av de åtgärder som betonades i artikeln är just sådana som nu ska omsättas till verklighet genom den nya arbetsplanen. På den gemensamma konferensen menade Enström och Haglund att detta visar att också sossarna i bägge länder är med på tåget och ser behoven av att samverka.

Fast när allt kommer omkring är Finland och Sverige, också sammantaget, väldigt små. Logiskt vore därför att de nyfunna bästisarna så småningom tog steget in i Nato.

Läs mer om