Oavgjort i halvtid för hårt prövad regering

Rättspolitiken kan ge vinst, miljöpolitiken en smärtsam förlust.

Budgetpropositionen för 2024 lämnades i vanlig ordning till riksdagen i september.

Budgetpropositionen för 2024 lämnades i vanlig ordning till riksdagen i september.

Foto: Jonas Ekströmer

Ledare2023-09-20 14:45
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.

Budgetdebatten från hösten 2023 kommer nog att gå till historien som en jämn 1-1-match mellan regering och opposition. Om tre år har alla sannolikt glömt de prövande idéerna om den ekonomiska politiken och inflationsbekämpningen. Båda sidor hade haft samma problem att träffa rätt. Likaså hade man oavsett regering varit tvungna att rusta försvaret ordentligt, med tanke på omvärldsläget och Natointrädet.

För regeringen talar en konsekvent satsning på rättspolitiken, lag och ordning. Den har skett genom lagförslag, såväl i opposition där man drivit den förra regeringen framför sig, som det senaste året. Flera utredningar faller den närmaste tiden ut med konkreta åtgärder som backas upp med miljarder i budgeten. Totalt ska rättspolitiken de närmaste tre åren förstärkas med 21 miljarder kronor, enligt regeringen.

Den gångna sommaren har gjort klart att läget är akut. Det borde också vara tydligt för alla att otryggheten kommer att påverka jobb, tillväxt och kronkurs i högsta grad. Om inte polisen kan göra sitt jobb kommer inte riksdagen och Riksbanken att kunna göra sitt. Socialdemokraterna har en lång uppförsbacke när man ska skylla våldet på regeringen, samtidigt som man lägger egna danskinfluerade förslag i bjärt kontrast till den tidigare S-politiken.

En stor förlust är att regeringen öppet tillstår att man inte kommer att uppfylla klimatmålen. Sänkt reduktionsplikt och drivmedelsskatt har gjort det omöjligt. Allt som finns är fagert tal om framtida kärnkraft och EU-samarbetet. Hårda fakta är att Sverige rutschat ned för klimatstegen och inte längre ses som ett föredöme.

Liberalerna med miljö- och klimatministern Romina Pourmokhtari skulle bli regeringens klimatsamvete var det tänkt. Uppgiften förenklades av att M (och även KD) velat tvätta sitt solkade gröna rykte - bland annat lanserades i våras en större satsning på havsbaserad vindkraft.

Men det är lätt att se att det är samarbetspartiet SD som fått styra politiken i en populistisk riktning, med kronor och ören till väljare utanför storstäderna. Misslyckandet med klimatmålen kommer att följa regeringen under mandatperioden, kanske med nya torrperioder, bränder och översvämningar. Det blir till ett guldläge för S och för ett taggat miljöparti som väljer nytt språkrör i november.

En ”sossebudget” eller en ”SD-budget”? Kanske både och, eller ingetdera? Den andra statsbudgeten av fyra kommer att betyda att det står oavgjort i halvtid. Vem som till slut avgår med segern avgörs i mångt och mycket av hur Sverige ser ut 2026. På miljö- och rättsområdet finns det få möjligheter att kunna reparera stora felgrepp.