Alliansen hotar med misstroendeomröstning mot försvarsministern, samtidigt som de fyra borgerliga partierna tycks ordentligt oense sinsemellan. Någon enkel lösning är inte i sikte.
Moderaterna funderar över vem som ska väljas till nästa partiledare. Plötsligt har Carl Bildt dykt upp som populärt alternativ, men eftersom han har sagt tydligt nej måste det bli någon annan. För närvarande ser Ulf Kristersson ut som den mest troliga kandidaten, men det kan ju ändra sig.
En minst lika viktig fråga är vilken politik den nya partiledaren tänker driva. Avgående partiledare Anna Kinberg Batra försökte först med snäll allmänborgerlig politik men mötte starkt motstånd från partiets högerflygel. Då försökte hon anpassa sig till det, men det gick inte heller bra. Nu får vi se vad efterträdaren hittar på. Han tillhör väl snarast någon sorts mittenfraktion, vilket väl vore bra för Moderaterna med tanke på historien.
Också Liberalerna har problem med partiledaren. Jan Björklund utmanas av Birgitta Ohlsson, som ställer ultimatum: Välj mig eller jag slutar som politiker! Någon större politisk skillnad mellan de två kandidaterna finns knappast, möjligen står Birgitta Ohlsson lite längre till vänster och framför allt driver hon kvinnofrågor betydligt hårdare. Jan Björklund har talat om att han ser växande klassklyftor och integrationen som de centrala frågorna i valet nästa år. För närvarande ser det nog ut som om Jan Björklund skulle få sitta kvar. Avgörandet sker i november.
Men de borgerliga partierna drar åt olika håll i regeringsfrågan. Om alliansen blir mindre än de rödgröna efter valet 2018 tycker Jan Björklund att man bör samarbeta över blockgränsen, medan Moderaterna, åtminstone hittills, hellre diskuterar regeringsfrågan med Sverigedemokraterna. Centerpartiet - det parti som haft störst framgångar bland väljarna det senaste året - och Liberalerna kan absolut inte tänka sig samarbete med Sverigedemokraterna i något läge.
Opinionsundersökningar tyder på att väljarna skulle föredra Annie Lööf som statsminister om det skulle bli en borgerlig regering. Men hittills har ju de borgerliga partierna varit överens om att statsministern bör vara en moderat eftersom det partiet är störst. Om Moderaternas förluster fortsätter kan Centern bli största parti. Men om Moderaterna fortsätter att förlora röster lär de borgerliga partierna inte bli större än det rödgröna blocket och då sitter statsminister Stefan Löfven kvar. Eller?
Vilken röra! Det är sannerligen läge för nya lösningar i svensk politik. Kanske en S+C+L-regering? En lösning som enligt opinionsundersökningar skulle ha starkt stöd bland väljarna.
Gunvor Hildén
Fristående kolumnist