Olja började bildas för 500 miljoner år sedan. Närhelst olja sipprat upp genom jordskorpan har mänskligheten använt sig av den på olika vis men först från mitten av 1800-talet fick oljan den stora praktiska nyttan för människan.
Från att ha varit en välsignelse har nu utsläppen från användningen av fossila bränslen blivit ett gissel för planeten. Växthusgaserna har ökat uppvärmningen och försöken att på global basis minska utsläppen har varit många. FN:s klimatpanel IPCC har tagit fram olika scenarier på vilka konsekvenser uppvärmningen kan få och det gemensamma för dem är väl att inte ens den snällaste framräkningen av temperaturökningen är särskilt tilltalande. Inte heller de tvångsmedel som svävar i luften kring de olika scenariernas konsekvenser tilltalar den demokratiska världen.
Men IPCC har fel, hävdar Uppsalaprofessorn Kjell Aleklett som i en ny bok, En värld drogad av olja, hävdar att tillgången till fossila bränslen kommer att minska så mycket att domedagsfarhågorna kommer på skam. Mängden olja och naturgas och annan fossil energi kommer inte att räcka till för den befolkningsökning som väntas. Forskarskandal, anser Aleklett.
Professor Aleklett får dock inte stå oemotsagd. Mothugg utdelas från olika håll, inte minst från ekonomer som poängterar att oljetillgången inte bara har en geologisk dimension utan framför allt en ekonomisk. Minskar tillgången ökar priset och det blir lönsamt för oljebolagen att ta ut mer av den olja som finns kvar i marken.
Detta kan te sig som en akademisk träta men så är det ju inte. Världen behöver andra energislag som inte får de svåra klimatkonsekvenser som fossila bränslen har. Oljans stora fördel är att den är lätthanterlig och användbar inte bara som energigivare och kommer med största säkerhet att fortsätta tas fram ur jorden.
Det är dock dags att styra användningen av oljan till ändamål som inte får miljökatastrofala följder. Här har transportnäringen ett tungt ansvar eftersom huvudinriktningen fortfarande är på bensinmotorer. Bilindustrin har en stor uppgift att börja synkronisera utvecklingen av last- och personbilar med drivmedelsforskningen.
Boken En värld drogad av olja innehåller mycket fakta om oljehistorien och de globala förekomsterna av olja. Saudiarabien är en av de största oljeproducerande nationerna och i boken finns ett pikant inslag: Sverige och dåvarande statsminister Olof Palme drev på en spektakulär affär i mitten av 1980-talet där flera svenska företag fick en order att bygga upp gigantiska oljelager åt saudierna. Det var ett projekt värt ungefär 100 miljarder kronor och har sedan dess hållits undan offentligheten. Det kan vara en förklaring till att den svenska regeringen i dag har så svårt att hantera relationen till Saudi-arabien.
UNT Ledare