Oordning och oreda

Polisens brister är allvarliga. Det kan inte vara kommunernas uppgift att upprätthålla ordning och säkerhet.

För få. Polisbristen gör att kommunerna måste satsa på ordning och trygghet.

För få. Polisbristen gör att kommunerna måste satsa på ordning och trygghet.

Foto: Johan Nilsson/TT

Ledare2017-08-03 00:05
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.

Polisen har gått ut med en efterlysning i hela landet. Det är ingen brottslig man letar efter, utan tidigare medarbetare. ”Polismyndigheten vill utöka sin förmåga i regionerna och söker därför nu efter medarbetare som tidigare har arbetat som polis”, står det i annonsen.

Nog är det en angelägen ambition. På grund av resursbrist håller fler än sjuttio polisstationer runt om i landet stängt under delar av sommaren. I region Mitt, som Uppsala tillhör, håller inget kontor semesterstängt, men i Dalarna rör det sig om 14 av 17 poliskontor. Det betyder naturligtvis inte att polisen inte kan rycka ut akut, men det påverkar det förebyggande arbetet och servicen till medborgarna.

Det pressade läget för polisen märks även i Uppsala. Som UNT har rapporterat (20/7) har antalet poliser som arbetar i yttre tjänst minskat med nio procent under första halvåret i år jämfört med motsvarande period i fjol. Det gör organisationen ännu mer slimmad nu under sommaren och det tvingar fram hårdare prioriteringar. Poliser som kommer till tals i tidningen ger några exempel: ett inbrottsärende läggs ner eftersom det saknas tekniker som kan åka till den drabbade restaurangen; poliser hinner inte åka på larm om rattfyllerister på vägarna.

Både regeringen och oppositionen vill se fler poliser. Men det handlar inte bara om att skjuta till mer pengar. När vårterminen började stod många platser tomma på polishögskolan. Utbildningens popularitet har sjunkit och allt fler väljer att lämna yrket. Det är en anledning till att Polismyndigheten nu annonserar på bred front efter tidigare anställda. Men den gör det utan att erbjuda något extra. En före detta polis jämför det med att fiska utan krok.

Svenska Dagbladet rapporterar att det finns exempel på att poliser har sökt civila tjänster inom myndigheten för att få bättre lön. En civil person kan utföra färre arbetsuppgifter på jobbet. Det är illa om poliser känner sig tvungna att hänga av sig uniformen. Men tidningen exemplifierar med att en nyanställd civil utredare i Stockholm kan få 39 000 kronor i månaden, att jämföra med en polis med sex års erfarenhet av samma jobb som tjänar 28 000 kronor. Genom avsaknaden av morötter löses ett kortsiktigt problem på bekostnad av hållbarhet.

Även om polisernas samlade arbetsvillkor plötsligt blev bättre och organisationen fick bättre rykte så tar det tid att utbilda poliser. Många kommuner känner sig därför tvungna att satsa på bevakningspersonal för att skapa trygghet och förebygga brott. I Uppsala patrullerar till exempel kommunala trygghetsvakter i centrum. Det är ingen hållbar lösning. Polisens interna problem kostar samhället både tillit och pengar. Det är dags för en rejäl uppryckning. Nu.

Magnus Krantz

3/8 2017

Läs mer om