Öppenheten måste värnas

Att värna öppenheten är lika viktigt som att bekämpa terrorismen.

Foto: Michel Spingler

LEDARE2016-03-22 16:00
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.

Ett slag mot det öppna samhället. Frasen riskerar att tömmas på sitt innehåll när terrorattentaten blir fler, och när de demokratiska institutionerna tas för givna. Men tisdagens attentat i Bryssel, där minst 34 människor dödades efter de två attackerna mot flygplatsen och tunnelbanan, gjordes med stor precision just för att förhindra det demokratiska samtalet.

EU:s stats- och regeringschefer möttes i ministerrådet i torsdags och fredags. Resultatet blev ett avtal mellan EU och Turkiet som fått stark och berättigad kritik. Tillkortakommanden är en sak. Och EU är på väg att utvecklas till något helt annat än den bastion för öppenhet och fri rörlighet som ska vara unionens fundament. Men terroristernas budskap är att man över huvud taget inte ska träffas och diskutera samtidens viktigaste frågor.

EU-ledarna anlände som vanligt i bil till ministerrådets hus vid Schumanplatsen i Bryssel i torsdags. Toppmötet är slutpunkten på en lång process av förberedelser. Varje dag transporteras tiotusentals politiker och tjänstemän från hela Europa till EU-institutionerna i Bryssel, EU-kommissionen, ministerrådet och EU-parlamentet. Många kommer till Bryssels flygplats på morgonen. Där dödades minst 14 och cirka 100 skadades efter två sprängattentat vid 8.00 på tisdagsmorgonen.

De som redan befinner sig i Bryssel tar sig smidigt med tunnelbanan ut till mötesplatserna öster om centrum. Går man av vid stationen Maelbeek tar man sig lätt de två kvarteren upp till EU-parlamentet via Rue de Tréves. Eller så är det bara några hundra meter bort till Schumanplatsen och kommissionen. Vid 9.30-tiden dödades minst 20 personer som befann sig på stationen efter att två sprängladdningar detonerat.

Varje terrorattentat ökar EU-ledarnas beslutsamhet att bevara det öppna samhället, samtidigt som man ska göra allt för att bekämpa terrorismen. ”Det är ett enat Europa som ska slå tillbaka”, sade statsminister Stefan Löfven. Sympatierna vällde in över Belgien på tisdagen och man utlovades all upptänklig hjälp med utredningen och att spåra upp de skyldiga. Precis som fallet var i Frankrike efter Parisattentaten i november.

Men det finns också en annan typ av politiker på frammarsch, i och utom Europa. De vinner poäng på att hetsa mot muslimer i allmänhet och för dem är öppenheten sekundär. ”Vi är slappa och vi är dumma”, sade Donald Trump efter Brysselattentaten. ”Jag skulle stänga våra gränser”, lade han till med adress EU-ledarna.

I förra veckan greps en av de ansvariga för Parisattentaten i Bryssel. Möjligen har detta fått terroristerna att agera snabbare än vad de tänkt. Kanske hade någonting ännu värre planerats? Och kanske börjar jakten på terroristerna att ge resultat? Det är förstås bra. Men man måste samtidigt klara att värna öppenheten, annars går EU ändå en mörk framtid till mötes.

Läs mer om