Överlever offentlighetsprincipen pandemin?

Avsteg från offentlighetsprincipen är ett av många problem som förvärrats i pandemin.

Hoten mot offentlighetsprincipen hopar sig i pandemin.

Hoten mot offentlighetsprincipen hopar sig i pandemin.

Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Ledare2021-05-18 06:42
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.

“Det intrycket man får är att de gärna ställer upp i intervjuer som är direktsända men att när man vill… få ut handlingar som är lite mer känsliga eller som säger någonting om myndigheten som de inte har kontroll över, då får man inte ut dem helt enkelt” (Medierna i P1 15/5). 

Anklagelserna kommer från TV4-reportern Ulla Danné och riktar sig mot Folkhälsomyndigheten (FHM). Hon är en av journalisterna som har JO-anmält myndigheten för att de inte följt offentlighetsprincipen, och Justitieombudsmannen har påbörjat en granskning. Janne Sundling, medarbetare på tidningen Fokus, är en annan. Han ville begära ut material för att granska vaccintakten tidigare i år, men eftersom det dröjde en månad innan han ens fick svar fick han strunta i materialet. Granskningen hade hunnit bli inaktuell. 

Det är inte första gången under pandemin som det görs avsteg från offentlighetsprincipen. Intresseorganisationen Utgivarna larmade i somras om att journalister som begärt uppgifter om skyddsmaterial från en av landets regioner nekades tillgång med hänvisning till rikets säkerhet (DN 22/6-20). Därför är det betryggande att regeringen har tillsatt en utredning för att få en bild av hur offentlighetsprincipen och meddelarskyddet har fungerat under pandemin. Den ska vara klar senast den 30 november. “Uppdraget innebär att regeringen lägger ett tryck på att alla beslutsfattare måste följa gällande regelverk också i kristider”, sa justitieminister Morgan Johansson till branschtidningen Journalisten (28/4)

Även chefredaktörerna Jörgen Huitfeldt på Kvartal och Jonas Nordling på Dagens Arena oroade sig för dessa problem i sin podcast Den svenska modellen (29/3), och att det i grunden verkar röra sig om okunskap om hur offentlighetsprincipen och sekretesslagen förhåller sig till varandra. De lyfter dock att problemet har funnits länge, men som så ofta annars har pandemin förvärrat ett redan existerande problem. 

För det verkar röra sig om en form av okunskap. FHM:s presschef Christer Janson försvarade till exempel myndigheten i Medierna (15/5) med att det handlar om att det skett en explosionsartad ökning i antalet begäran om allmänna handlingar. Han kan förstå frustrationen, men menar att det har varit svårt för myndigheten att hålla uppe tempot. 

Men frågan är om det verkligen är ett försvar? Offentlighetsprincipen är ett fundament i vår demokrati, ingår i grundlagen och den är på många sätt avgörande för att journalister ska kunna granska makten. Det gäller även om tempot är högt. Det offentliga i allmänhet, och Folkhälsomyndigheten i synnerhet, har fått mer inflytande under pandemin. Därför är det just i kristider särskilt viktigt att journalister kan genomföra sina granskningar, och ändå är det just nu som problemen har förvärrats.