Försvarsminister Peter Hultqvist (S) sade i veckan till Ekot att han vill utreda ett återinförande av värnplikten. Huvudskälet är att säkra bemanningen i försvaret där många i dag väljer att lämna sin anställning efter bara några år. Jan Björklund (FP) har gett uttryck för samma tankar när han i DN (10/9) slog fast att 5 000-10 000 unga skulle behöva göra värnplikt varje år för att kunna fördubbla försvaret till 100 000 soldater.
Men kärnan i problemet är alltså att landets försvarsförmåga behöver ökas på grund av det säkerhetspolitiska läget, samtidigt som försvaret är en oattraktiv arbetsplats. Ska man då använda plikten för att tvinga unga att gå in i försvaret när behovet ändå bara uppgår till knappt var tionde i en årskull? Hur skulle detta gå till? I praktiken hade ju värnplikten varit frivillig sedan länge när den slutligen avskaffades 2007, och dagens unga är förstås helt främmande för ett system av tvång där vägran kan bestraffas.
Det gamla försvaret är folkhemsnostalgi med rytande befäl och spjuveraktiga gossar på bondpermis i staden, manifesterat i otaliga filmer och tv-serier. Det nya försvaret är högteknologiskt där välutbildade kvinnor och män löser strategiska problem och skyddar oss mot angrepp, inte bara från luften och till havs utan också mot försök att slå ut den it-infrastruktur som i varje sekund styr vår energiförsörjning och därmed hela vårt samhälle.
Till detta uppdrag har försvaret rekryterat unga med massiva reklamkampanjer av typen ”gillar du frisk luft och nya utmaningar”. Och så betalar man 4 500 kronor i månaden under grundutbildningen och sedan 18 000 i ingångslön. Lita på att den duktiga 22-23-åringen sedan hittar något annat att göra, oavsett om främmande flygplan och stridsfartyg börjar röra sig i närheten och innanför landets gränser.
En allmän värnplikt vore annars inte fel i sig. Det går mycket väl att tänka sig att landets 18-åringar mönstrar och genomför utbildning inom till exempel sjukvård och livräddning i vatten. Det går också att tänka sig en bättre beredskap inför händelser som större olyckor och extremväder. Fenomen som den gångna sommarens långvariga torka, som direkt orsakade den mycket omfattande branden i Västmanland, kommer enligt meteorologiska experter att bli allt vanligare.
En sådan värnplikt skulle delvis lösa frågan om försvarets hett eftertraktade ”folkliga förankring”, då vägarna säkert skulle korsa det vanliga försvarets uppgifter. Men yrkesbefäl och soldater skulle inte behöva känna sig mer hotade av detta än vad läkare, sjuksköterskor och brandmän skulle uppleva om värnpliktiga ryckte in och hjälpte till vid katastrofer.
Utred gärna ett återinförande av värnplikten, men låt inte försvaret vänta på åtgärder som ser till att det finns personal som kan trygga rikets gränser.