Polens demokrati hotas

Farhågorna efter höstens valutgång i Polen besannas nu steg för steg.

Ledare2016-01-11 00:05
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.

Det nationalkonservativa partiet PiS (Lag och rättvisa) fick egen majoritet i sejmen och har redan utnyttjat denna till att dels begränsa konstitutionsdomstolens befogenheter, dels ta politisk kontroll över de statsägda medierna. Cheferna för tv, radio och nyhetsbyrån PAP ska nu tillsättas av finansministern. Många fruktar att nästa steg blir att begränsa också de privatägda mediernas frihet.

PiS och dess ledare Jaroslaw Kaczynski vann valet på grund av ett utbrett missnöje med det tidigare regeringspartiet, Medborgarplattformen. Men vad man än kan säga om den tidigare regeringen så försökte den aldrig ta kontroll över domstolar och fria medier.

Det vi ser är en konflikt mellan två tendenser som båda trycktes tillbaka under den kommunistiska diktaturen. Å ena sidan finns en öppen, demokratisk och Europaorienterad föreställning om vilket land Polen ska vara. Å andra sidan finns en auktoritär nationalism, förankrad i en starkt konservativ form av katolicism.

Denna tendens förstärks av olika konspirationsteorier om flygolyckan i Smolensk 2010, då president Lech Kaczynski och 95 framträdande representanter för det polska samhället omkom. Beviset på äkta polsk patriotism har i dessa kretsar blivit att vägra erkänna den utredning som gjordes.

Det är ett paradoxalt faktum att den regering som tror att ”Smolensk” var ett ryskt attentat samtidigt har en syn på maktutövning som påminner om just den som råder i dagens Ryssland. Jaroslaw Kaczynski – tvillingbror till den omkomne presidenten – söker samförstånd med Ungerns Viktor Orbán, men har också drag som för tankarna till Vladimir Putin.

Polen är EU-medlem och borde inte kunna underminera demokratins grunder utan konsekvenser. Jämfört med reaktionerna mot Orbáns politik i Ungern har också reaktionerna från EU-kommissionen denna gång blivit starkare. Men motståndet växer också i Polen. Landets långa tradition av frihetskamp kan vara det bästa skyddet för demokratin.

Håkan Holmberg

11/1 2016

Läs mer om