Rätt att ligga lågt nu

Uppsala kommuns försiktiga strategi för idrottsarenor bör välkomnas.

En inomhussport. Framtiden för bandyn är enligt vissa i inomhushallar.

En inomhussport. Framtiden för bandyn är enligt vissa i inomhushallar.

Foto: Tomas Lundin

LEDARE2016-02-16 00:40
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.

Arenahysterin är på väg att lägga sig i Uppsala. I höstas meddelades att den nya fotbollsarenan vid Studenternas byggs i en bantad version. Och nyligen fick bandyn veta att det inte finns pengar till en inomhusarena. Det är på det stora hela en klok strategi av den rödgröna majoriteten. Men i enskilda fall kan ändå snålheten bedra visheten.

”Men vi, då?” Bandyns reaktioner på de kommunala besluten har karaktären av ett småsyskon som ser de äldre få nya cyklar samtidigt som man själv får hålla till godo med arvegods. Men i sak har bandyn rätt. Det är orättvist. Hockeyn ska få sin nya, lyxiga multiarena. Innebandyn och friidrotten får sitt och basketen har också flera alternativ. Fotbollsarenan med plats för 9 000 åskådare är inte heller illa för en stad utan lag i de högsta serierna.

Bandyn blir utan en ny arena. Kanske kommer träningshallen i Gränby, Relitahallen, att byggas till med åskådarplatser. Där finns bara plats för 350 personer i dag och förbundet kräver 3 500. Men denna provisoriska lösning kostar också mycket pengar och riskerar att bli dyr i längden när kraven på anläggningarna ökar.

Det sägs att bandyn numera är en inomhussport. Det finns i alla fall tolv hallar för bandy i Sverige, men då räknas ovan nämnda Relitahallen dit. Och kanske blir det så till slut, att åkarbrasorna och termosen får ge plats åt bekväma stolar i rumstemperatur. Men frågan är om utvecklingen till varje pris måste skyndas på, och om i vilken utsträckning skattepengar ska användas för detta.

De olika idrottsförbunden beskriver i detalj kraven på arenor som ska användas för elitidrott. Generösa utrymmen för press, exempelvis, är förstås ett önskemål för alla klubbar som vill tillhöra de bästa. Men arenorna blir dyrare och dyrare att bygga. Och om kommuner ska vara med och betala är tillgänglighet för breddidrott ett minst lika viktigt kriterium som bekvämligheter och standard av internationell klass.

Elitidrotten förändras ständigt. För några decennier sedan kunde ingen ana att innebandy och padeltennis skulle tillhöra de stora vintersporterna. Konkurrensen om både utövare och åskådare är stenhård och det är också i det perspektivet man måste se stora investeringar för 50 år fram i tiden, som en bandyhall skulle innebära.

Det står var och en fritt att spekulera i nya anläggningar för nya populära sporter. Men de utövare som vill hålla på måste vara beredda att betala en del själva, som fallet varit i till exempel golfen. Och de företagare som gärna vill ha arenor som träffpunkter i affärssammanhang måste också kunna bidra. Men intresset från företagen i Uppsala har varit svalt för den nya multiarenan i Gränby, som därför kräver kommunala investeringar.

För en kommun måste breddidrotten alltid komma i första hand. Därför bör den nya försiktiga strategin i arenafrågorna välkomnas.

Läs mer om