Det handlar inte bara om middagen i sig, där också en lokal ledare för den turkiska fascistorganisationen Grå vargarna deltog – och dessutom den vice ordförande i Turkiska riksförbundet som i söndags uttalade offentliga dödshot mot armenier. Det handlar också om en konflikt mellan turkiska och andra grupper i Sverige som gradvis blivit allt allvarligare.
I september 2015 utbröt regelrätta kravaller mellan turkiska demonstranter och kurdiska motdemonstranter mitt i centrala Stockholm. Det är känt att sympatisörer till Grå vargarna deltog i våldsamheterna. I februari besköts en kurdisk man vid en prokurdisk demonstration i Fittja och dagarna efter kastade personer som bara kan ha varit kurdiska extremister in en handgranat i den lokala turkiska föreningens lokaler. Barbaros Leylanis utfall mot armenier i söndags är det senaste inslaget i en spiral av verkligt och verbalt våld som blivit allt allvarligare.
Det är helt otänkbart att en svensk politiker med turkisk bakgrund och stort kontaktnät inte skulle vara medveten om att finns exilgrupperingar som är beredda att göra Sverige till skådeplats för sina egna konflikter. Varje företrädare för det officiella Sverige måste i en sådan situation vara noga med att inte uppträda på ett sätt som kan ge intryck av att man solidariserar sig med organisationer eller verksamhet som ligger långt från de värderingar som ska styra svensk inrikes- och utrikespolitik.
Riksdagsledamöter utsätts ofta för uppvaktningar av grupper med svag demokratisk trovärdighet, som på detta sätt söker förstärka sin egen legitimitet. Alla genomskådar inte alltid vad det är fråga om. Men är man statsråd och därmed en ledande företrädare för sitt parti så är man skyldig att vara noggrann vid valet av vilka tillställningar man tackar ja och nej till. Man representerar inte bara sig själv eller sitt departement utan också sitt parti, hela regeringen och Sverige som stat.
Varken Kaplan eller andra statsråd kan förväntas utföra denna typ av kontroller själv. Arbetstiden räcker inte till. Men varje statsråd har en stab av medhjälpare som man kan delegera olika uppgifter till. Att kontrollera bakgrunden och gästlistan till en middagsbjudning är inte någon ovanlig uppgift att lägga på en sådan stabsmedlem. Men det förefaller inte ha skett – eller så har staben inte förmått genomföra den nödvändiga kontrollen. Raden av tidigare klavertramp av Kaplan gör inte saken bättre.
Statsminister Stefan Löfven (S) kallar Kaplans middagsätande för ”djupt beklagligt”. Kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP) säger att det är ”ytterst olämpligt” att statsråd syns i sammanhang ”där extremister finns”. Det kan bara uppfattas som en uppmaning till Kaplan att avgå.
Håkan Holmberg