Så sade utrikesminister Margot Wallström (S) i Dagens Nyheter i går, inför riksdagens årliga utrikesdebatt. Det handlade om det så kallade värdlandsavtalet med Nato som riksdagen ska godkänna senare i vår och om det felaktiga påståendet att Sverige därmed skulle kunna tvingas att tillåta kärnvapen på sitt territorium. Förhållandet till Nato var också, som man kunde förutse, en av utrikesdebattens huvudfrågor – allianspartierna vill driva på för medlemskap, regeringen är emot.
Någon oenighet om värdlandsavtalet finns inte mellan regeringen och allianspartierna. Det är viktigt att påpeka, eftersom sex kända miljöpartister, däribland EU-nämndens ordförande Carl Schlyter, nyligen spred desinformation om vad detta avtal innebär. Ännu en av de sex, Walter Mutt, förde MP:s talan i utrikesdebatten i går. Trots detta måste man utgå från att Miljöpartiets statsråd står bakom regeringens utrikespolitik.
Men Wallström måste göra något för att rädda ansiktet på koalitionspartnern. ”Förtydligande”, är alltså ordet. Men i sak spelar det ingen roll, eftersom frågan om kärnvapen ägs av Sverige och inte av Nato.
Nato har inga egna kärnvapen. Det har däremot tre av medlemsländerna – USA, Storbritannien och Frankrike. Inget av dessa lämnar över kontrollen till någon annan. Kärnvapen finns utplacerade i några Nato-länder, men bara i ett fåtal. Danmark och Norge hör till dem som inte tillåter stationering av kärnvapen på sina territorier. Sverige kan naturligtvis fatta ett politiskt beslut om samma sak, i samband med värdlandsavtalet, och beskriva det som en viktig politisk markering. Men det innebär bara att de förhållanden som redan råder bekräftas.
På samma sätt skulle vi kunna fatta beslut om att fortsätta driva på för kärnvapennedrustning. Men inte heller det ändrar något. Sverige är mycket pådrivande i sådana frågor och det är också Nato-medlemmar som Nederländerna, Norge och Tyskland.
Värdlandsavtalet betyder inte att vi går med i Nato – även om det finns goda skäl för att Sverige, tillsammans med Finland, borde inleda en sådan process. Men värdlandsavtalet gör det lättare för oss att, om det skulle bli nödvändigt, både få och ge militärt stöd i enlighet med den solidaritetsförklaring med övriga nordiska och EU-länder som är en viktig del av vår säkerhetspolitik. Men de förpliktelser som följer av ett medlemskap gäller inte för värdlandsavtalet.
De sex miljöpartisternas världsbild framgår tydligt av påståendet (i Aftonbladet i måndags) att värdlandsavtalet kan innebära att ”Sverige tillsammans med Nato kan komma att attackera till exempel ryskt territorium”.
Anfallskrig mot Ryssland? Den som tror på sådant kan tro på vad som helst. Men MP:s ministrar gör det rimligen inte.
Håkan Holmberg