Samsyn om betygen

-Äntligen, frestas man utropa när nyheten om en uppgörelse om skolan kommer ut.

Samsyn om betyg. Jan Björklund (FP), Gustav Fridolin (MP) och Lena Hallengren (S) vid onsdagens presskonferens.

Samsyn om betyg. Jan Björklund (FP), Gustav Fridolin (MP) och Lena Hallengren (S) vid onsdagens presskonferens.

Foto: JESSICA GOW / TT

Ledare2015-02-13 00:01
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.

Alliansen, med en envis Jan Björklund i spetsen, har gjort upp med regeringen om att 100 skolor ska få pröva betyg från 4:an. Alla andas ut.

Regeringen slipper bli utröstad av Alliansen plus SD. Samtal med Alliansen har i alla fall ägt rum, vilket måste ses som en framgång för statsminister Stefan Löfven. Jan Björklund, som slagits för betyg från 4:an, kan sägas ha haft en liten framgång. Om han inte fått kompromissen med regeringen är det tänkbart att Centerpartiet och kanske också Kristdemokraterna hade övergivit honom och röstat med regeringen. Sådana signaler har hörts.

För Jan Björklund är det nog tur att det gick så här. När så gott som alla experter, lärarfacken och en majoritet av svenskarna inte tror på fördelarna med att börja med betyg så tidigt som i fjärde klass kan det vara lite motigt att ha just betyg från fjärde klass som sin främsta fråga - för så har det ju varit på senare tid.

Att backa helt skulle ha varit en svår motgång för Jan Björklund och Folkpartiet. Med kompromissen kan den förre skolministern släppa kravet med äran något så när i behåll. Och Folkpartiet har ju fler skolfrågor att driva.

Varför valde Jan Björklund att ta initiativet till en kompromiss med regeringen? Att med Sverigedemokraternas hjälp driva igenom en reform som kanske skulle rivas upp efter nästa riksdagsval val är inte någon önskvärd sits. Dessutom skulle det ske under högljutt motstånd från lärarna, något som Folkpartiet sannerligen inte har råd med. Frågan är i stället varför Jan Björklund så länge envisades med att driva frågan om betyg i fjärde årskursen trots att forskningen och lärarkåren inte inte såg några fördelar med reformen.

Att 100 skolor ska få pröva betyg från fyran betyder ju inte heller att det blir 100 skolor som prövar. Kanske är lärarnas och föräldrarnas motstånd så starkt att man inte ens får ihop 100 stycken. I så fall har Jan Björklund fått ett tydligt svar.

Alliansen har lovat Stefan Löfven att den här överenskommelsen är inledningen till fortsatta samtal om skolan. Är det något som behövs i ett läge där den svenska skolan fortsätter att sjunka i internationella jämförelser är det breda och långsiktiga uppgörelser över blockgränsen. Stefan Löfven har hela tiden velat få med Alliansen i skolpolitiken.

Jan Björklund har motiverat kompromissen med att reformtakten i skolan har varit för hög på senare tid, vilket ju är sant. Det går inte att reformera skolan så mycket på kort tid. Samtidigt är behovet av reformer stort. Sverige kan ju inte ha en skola som ständigt sjunker i kvalitet, om man får tro de internationella jämförelserna.

Barn med problem i skolan behöver tidig hjälp av lärare och föräldrar. Men den hjälpen är inte betyg från fyran.

13/2 2015

Läs mer om