Sist i kön med S

Vi måste se sommarkurser vid Sveriges universitet för vad de är.

Sommarstudier. Inte självklart något positivt.

Sommarstudier. Inte självklart något positivt.

Foto: Staffan Claesson

Ledare2014-06-10 00:01
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.

Ofta fungerar dessa som en sistahandsinkomstkälla för studenter som inte har lyckats få något jobb. För där sommarjobbet möjliggör egen försörjning – och i bästa fall buffertsparande – räcker bidragsdelen i studiestödet inte till för att leva på.

Att läsa en sommarkurs leder därför, i de allra flesta fall, till att studieskulderna växer. Samtidigt löser det ett svårt likviditetsproblem för de studenter som står utan feriearbete. Inflödet av studiemedel medför att de har pengar nog att betala sina räkningar på förfallodagen.

På grund av just detta är sommarstudier en källa för trygghet, speciellt i tider av ekonomisk nedgång när konkurrensen om jobben är hård. Många passar även på att under sommarmånaderna läsa en kurs av mer lättsamt slag, och därmed få ett välbehövligt ombyte i vardagen.

På måndagens DN Debatt oroar sig Socialdemokraternas ekonomiskpolitiska talesperson, Magdalena Andersson, tillsammans med ordföranden i Saco studentråd, Johannes Danielsson, för att sommarkurserna nu nedprioriteras vid flertalet universitet. Antalet platser borde snarare utökas och en satsning på kurser som faktiskt kan ingå i en examen borde genomföras, menar skribenterna. På detta sätt kunde även studietiden kortas ned, anför man.

Det är lätt att dela oron över att möjligheten till sommarstudier ser ut att minska – hur ska de studenter som varken får ett sommarjobb eller plats på någon kurs kunna klara sig ekonomiskt? Ett skifte mot att erbjuda mer relevanta kurser från universitetens sida vore också välkommet, även om bristen på omväxling kan verka uttröttande för många studerande. Problematisk är däremot den syn på arbetslöshet som Andersson och Danielsson ger uttryck för.

Debattörerna ser en viktig effekt i att fler sommarkurser skulle bidra till att minska ungdomsarbetslösheten. Eller, med deras egna ord: ”Det är inte önskvärt att studenter tränger undan ungdomar med enbart grundskole- och gymnasiekompetens.” Ja, kan det sägas tydligare? Universitetsstuderande bör alltså hålla sig borta från arbetsmarknaden.

Det är visserligen sant att den officiella ungdomsarbetslösheten skulle hållas nere om fler valde sommarkurser. Lika sant är dock att beroendet av bidrag och studielån skulle öka och att den nödvändiga arbetslivserfarenheten skulle minska. Sommarkurser är ett bra komplement, speciellt i kristider, men de flesta studenter både vill och bör jobba under längre perioder av ledighet från sina ordinarie studier.

Att Magdalena Andersson på alla sätt vill verka för att få ner arbetslöshetssiffrorna är föga förvånande med tanke på Socialdemokraternas högt uppsatta mål inom området. Men att gömma undan arbetssökande som studerande och bidra till att minska kontakten mellan dem och den arbetsmarknad de snart ska ge sig ut på håller inte.

Läs mer om