Utgångspunkten för Palestinalägret i Stadsparken är att det är en allmän sammankomst som kommer att bli kvar så länge man sköter sig och inte stör ordningen. Demonstranterna håller sig än så länge på den fredliga sidan, med protester mot kriget och mot Uppsala kommuns samarbete med Israel. Om än med en ganska hotfull ton på skyltarna, riktat mot allmänhet och medier: Den som inte är med oss är emot oss.
Erfarenheterna från i maj i fjol, i Engelska parken i Uppsala och i Lundagård i Lund, visar dock att det bara är en tidsfråga innan det kan bli stökigt. Då var det krockar med andra evenemang i en central park (Lund) och hotfullt beteende mot omgivningen, särskilt om någon ville fotografera. Sanitet och sopor är andra problem som uppstår av att bo i en park. Polisen upplöste lägret i Lund efter två veckor 2024 medan demonstranterna i Engelska parken gav sig av frivilligt strax efter skolavslutningen.
Polisen och kommunen förhåller sig alltså passiva i nuläget. Oppositionsrådet Therez Almerfors (M) ifrågasätter däremot hela upplägget med ett läger i Uppsalas oas, som vid den här tiden på året fylls av picknickande och kubbspelande familjer och kompisgäng. ”Hur avser kommunen som markägare agera för att tälten hänvisas till tillåtna platser”, skriver hon i en fråga till kommunstyrelsens ordförande Erik Pelling (S).
Camping i Stadsparken är förbjuden enligt den ordningsstadga som samtliga partier i fullmäktige ställt sig bakom, slår hon fast. ”Det är så klart en park som inte är tänkt för camping och de har ett stort personligt ansvar att se till att det här fungerar”, säger Erik Pelling på UNT:s fråga om tältlägret. ”Men vi har demonstrationsfrihet och jag har full förståelse för att man demonstrerar mot dödandet”, tillägger han.
Den egna förståelsen för demonstranternas budskap är dock inte relevant när myndigheter ger tillstånd och ser till att dessa efterlevs. Alla har rätt att demonstrera, men ramarna måste vara tydliga. Där men inte där, då men inte då. Det är lätt att föreställa sig andra anledningar att ta offentliga platser i besittning. ”Hallå, nu är det faktiskt klimatnödläge.” Då är man ute på en farlig väg.
Uppsalapolitikerna bör prata ihop sig sinsemellan, samt med polisen, om ramarna för att campa i Stadsparken och andra mötesplatser för Uppsalaborna. Den obehagliga frågan man måste ställa sig är om Nordiska motståndsrörelsen (NMR) skulle få tälta i parken. Och, även om de skötte sig exemplariskt, hur skulle det kännas för Uppsalabor med olika bakgrund som cyklade förbi där på grusvägen? Som för ett gäng kubbspelare med Davidsstjärnor under försommaren 2025?