Valet kan inte utlysas förrän tidigast den 29 december. Och det är regeringen som i så fall fattar beslutet.
När Stefan Löfven, efter budgetomröstningen, sade att han tänkte utlysa nyval så sade han också att Socialdemokraterna och Miljöpartiet gemensamt då skulle gå till val på den just nedröstade budgeten. I torsdags gav han ett nytt besked: Budgeten är överspelad och kommer inte att vara Socialdemokraternas plattform inför nyvalet. Därmed försvinner nyvalets konfliktlinje, liksom den gemensamma linjen med Miljöpartiet.
Det är svårt att uppfatta detta på något annat sätt än att Löfven inte känner sig bekväm med det upplägg som han själv presenterade den 3 december. Banden till Miljöpartiet börjar lösas upp, vilket givetvis innebär att Socialdemokraterna känner sig fria att söka andra former av samarbete. Han har också utsatts för tydlig kritik från olika håll inom partiet för den alltför nära kopplingen till Miljöpartiet.
I torsdags var det LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson som vill klippa banden till MP i den kommande valrörelsen. Tidigare i veckan sade Löfvens egen utrikesminister Margot Wallström samma sak. Kritik har också kommit från förre partiledaren och statsministern Göran Persson och i går från Mona Sahlin, S-ledare under valrörelsen 2010. Och koalitionen med MP är ju onekligen mera ett resultat av blockpolitikens framtvingade logik än av någon nära åsiktsgemenskap mellan de två partierna.
Allianspartierna gör sitt bästa för att framstå som kampvilliga och regeringsberedda om nyvalet kommer. Men ingenting tyder på att de önskade eller väntade sig den situation som nu uppstått. Hade de gjort det så hade de inte varit tysta timme efter timme efter Löfvens presskonferens den 3 december.
På båda sidor inser man naturligtvis att nyvalet mycket väl kan leda till – absolut ingenting. En del riksdagsmandat kan skifta ägare, men ställningen mellan de två blocken, respektive Sverigedemokraterna, kan mycket väl förbli i stort sett densamma som nu. Och eftersom SD hotar med att försöka fälla varje regering som inte går partiet till mötes så finns inte längre några förutsättningar för blockpolitiken som vi hittills känt den. Och eventuella förändringar av reglerna kring budgetomröstningar räcker inte för att lösa problemet, nya kriser kan uppstå gång på gång under mandatperioden.
Dagens Nyheters ekonomiska krönikör Johan Schück varnade i går för att den hittills stabila svenska ekonomin kan bli mindre stabil och mindre förtroendeingivande i omvärlden om samtals-klimatet mellan partierna fortsätter att försämras. Slutsatsen är att nyvalet bör stoppas och någon form av bredare uppgörelse komma till stånd.
Johan Schück har rätt. Och det finns fortfarande tid att samtala.