Stoppa dödandet

Högsta prioritet i Syrien just nu måste vara att få stopp på dödandet i Aleppo.

Aleppo. Maktpolitika intressen måste läggas åt sidan så att eld upphör kan verkställas.

Aleppo. Maktpolitika intressen måste läggas åt sidan så att eld upphör kan verkställas.

Foto: Alexander Kots

Ledare2016-08-12 00:40
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.

Lidandet i den syriska miljonstaden Aleppo är ofantligt. Assadregimens bombningar i de östra delarna av staden, som kontrolleras av oppositionen, har lett till elavbrott och brist på vatten. Där finns hjärtskärande berättelser, som den om de fyra nyfödda barn som kvävdes till döds för två veckor sedan när en bomb slog ut maskinerna som hjälpte dem att andas. Femton kvarvarande läkare i de östra stadsdelarna vädjar nu i ett brev till USA:s president Obama om att få stopp på bombningarna, eller att åtminstone sjukhusen skonas.

Totalt finns minst 250 000 civila i östra Aleppo. Regimens allierade Ryssland har lovat möjligheter att evakueras från staden och, från och med torsdagen, tre timmars eld upphör varje dag för att underlätta hjälparbetet. Men hittills har inget hjälpt. Läkarna skriver att det skett 42 attacker mot sjukhus den senaste månaden, och man håller nu de internationella samfunden som medansvariga för situationen om ingenting görs.

Aleppo kan avgöra utgången av kriget i Syrien som är inne på sitt sjätte år. Staden är strategiskt belägen bara fem mil från den turkiska gränsen och lika viktig att kontrollera som huvudstaden Damaskus. Därför är ingen sida beredd att ge sig. Regeringsstyrkorna är kraftigt försvagade, men har stöd inte bara av Ryssland, utan av shiamiliser från Iran, Irak och libanesiska Hizbollah. Rebellerna består av den fria syriska armén och islamistgrupper som Jabhat Fatah al-Sham (tidigare al-Nusra-fronten).

Lägg därtill att Turkiet, som hittills stött rebellsidan, är på väg att lägga om sin Syrienpolitik och att västländerna det senaste året sett ett allt större behov av att bekämpa IS, och man kan säga att det ser ganska bra ut för Bashar al-Assad. Men verkligheten är mer komplicerad, och det enda man kan säga om striderna i Aleppo är att det bara finns en tydlig förlorare, den befolkning som består av muslimer, kristna, kurder, alawiter och sekulära.

FN-medlaren Staffan de Mistura säger till SVT att han har gott hopp om en hållbar vapenvila inom några månader. Hans motivering är att Ryssland och USA samtalar om en lösning och det internationella intresset av att hejda framfarten för IS. Men det ingår förstås i hans roll att vara optimist. Det avgörande problemet för att få till några fredssamtal är att båda sidor vill sätta sig vid bordet med en position som vinnare i kriget.Just nu måste högsta prioritet vara att få stopp på bomberna och dödandet i Aleppo. Maktpolitiska intressen får läggas åt sidan så att eld upphör från båda sidor kan verkställas. Sedan måste den demokratiska världen ta ett större ansvar och inte låta auktoritära ledare som Putin och Erdogan göra upp om diktatorn al-Assads framtid.

UNT Ledare

Läs mer om