Sverige och EU kan inte sluta hoppas på USA

När demokratin svajar vädrar diktaturerna morgonluft.

Priserna på Walmart, Costco och Target, med stor andel importerade varor, kan avgöra amerikanska val framöver.

Priserna på Walmart, Costco och Target, med stor andel importerade varor, kan avgöra amerikanska val framöver.

Foto: David Zalubowski

Ledare2025-04-09 09:00
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.

Diktaturen Kina styrs av en grupp män i ett slutet rum som skott sig själva och blivit stenrika på partiets politik. Det känns bekant på något vis, från ett helt annat håll i världen. Kommunistpartiet kontrollerar domstolarna och företagen, censurerar nätet, förföljer journalister och fängslar oliktänkande. Hm, där upphör likheterna. Än så länge i alla fall.

”Hoppas de trycker dit honom ordentligt”. En intuitiv reaktion på president Donald Trumps senaste tullutspel, som kan innebära över 100 procent i tullar för kinesisk export. Reaktionen är kanske inte helt genomtänkt, ytterst få vill se en kinesisk världsordning. Men samtidigt måste det till ett stopp, det är nog nu. Om inte de amerikanska institutionerna förmår stoppa raset, om inte Europa kan, så kanske…

Apropå genomtänkt. Det har nu gått en vecka sedan Trump höll upp sin famösa skylt inför tv-kamerorna. Land A exporterar för x miljoner dollar till USA och importerar för y miljoner. Ny tull blir … z! Budskapet har tagit tid att smälta, inte bara för mottagarländerna. ”Man går emot kunskap som ekonomer hade redan på 1600-talet”, säger Lars Magnusson, professor i ekonomisk historia vid Uppsala universitet (SvD 8/4).

Det är faktiskt hisnande att landet som utbildat tre av fyra ekonomipristagare till Alfred Nobels minne sedan 1968 också har producerat den här uträkningen, som underlag för en ny global handelspolitik. Lika hisnande är att en enda person och hans edsvurna på kort tid lyckats ta över världens enda demokratiska supermakt. 

Men om ett och ett halvt år drar det ihop sig till mellanårsval i USA. Kampanjerna drar igång redan vid årsskiftet och då måste Republikanerna ha något att visa upp i form av jobb, inkomst och skälig levnadsnivå för vanliga familjer. Det går inte att skylla på andra när en person och hans stab dragit upp linjerna för att göra landet ”great again”. Därför kan inte tullkriget tillåtas dra ut på tiden.

Kina har ännu inget intresse av en verklig kraftmätning med USA. Men man fortsätter gärna i tysthet med att försöka öka sin mjuka makt genom att framstå som en pålitlig(-are) partner. Där bör EU och andra demokratier dra öronen åt sig en aning. Att göra ”deals” och på så vis ta över andra länder är vardagsmat för president Xi Jinping, en miljardär helt befriad från demokratiska reflexer.

Ja, USA är illa ute under Donald Trump och fler stormar kommer att följa. Den transatlantiska länken är svårt skadad och det skulle vara lätt att be det stora landet fara och flyga. Om det bara fanns ett alternativ. Det finns det inte. Sverige och Europa kan inte sluta hoppas på USA.