Sverigebygget del 2

20000 nya studentbostäder. Det var nästa steg i regeringens Sverigebygge, presenterat av statsminister Fredrik Reinfeldt i Visby i går.

Här byggs det nya Sverige. Om inte  bygghindren är för svåra.

Här byggs det nya Sverige. Om inte bygghindren är för svåra.

Foto: Michaela Hasanovic

Ledare2014-07-04 00:01
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.

Det kanske inte låter så mycket, utslaget på hela landet. För en stad som har över 40000 studenter - alltså Uppsala - motsvarar det dock en fördubbling av dagens byggande av 1500 studentbostäder om året. Vilket i sin tur är en ökning av tidigare byggtakt.

Men räcker det? Om man ser till den ökande mängden studerande i förhållande till bostadssituationen: tveksamt. Ser man till möjligheterna att snabbt få till stånd bostadsbyggen över huvud taget, ja, då är ambitionen ändå god. För alla politiker som lovar nya bostäder i summor med många nollor har förstås klart för sig att det finns processer som fördröjer eller stoppar.

Alla de hinder som Reinfeldt räknade upp är högst närvarande just i Uppsala. Det är svårt att bygga så mycket tätare - åtminstone mitt i den medeltida innerstaden. Och då 80 procent av den gamla stadskärnan revs - till avsevärda delar helt i onödan - under 60- och 70-talen, så är rivningsskyddet av högsta vikt just i rikets fjärde stad, med historiska miljöer som sitt främsta varumärke. Jordbruksmarken hör till den allra bästa i landet. Och som ett av Sveriges viktigaste historiska centra - Svea rikes vagga - väger arkeologiska aspekter naturligtvis tungt. Och så har vi den gamla regeln om höjden på hus, som inte får överstiga Slottets sockel... Det ÄR - och kanske måste få vara - svårt att få till byggen i Uppsala. Ändå byggs det ju som aldrig förr.

Naturligtvis kan Uppsala förtätas mer. Den förhandlare som regeringen nu tänker utse ska jobba med att till exempel försöka få fram universitetsmark till studentbostäder. Men medan förhandlingar, samråd och arkeologiska utgrävningar pågår inför olika byggen, ska man inte glömma kransorterna och de perifera stadsdelarna. Det handlar om fungerande samhällen med skolor och service, idrottslag och föreningsliv. Med bra kommunikation - särskilt på räls - går det lika snabbt att pendla in till city som att cykla från Flogsta, Gottsunda eller Stenhagen. Kan man "bygga ihop kollektivtrafik med bostäder", modell "Sverigebygget"? Synkronisera nya hållplatser och allmänna kommunikationer med bostadsbyggen? Bergsbrunna kan få sin tågstation om det samtidigt tas fram x antal bostäder kring denna, och de företag som slår sig ned på denna attraktiva plats får bidra till finansieringen?

Onsdagens räntesänkning har av naturliga skäl fått bostadsbubblekorparna att kraxa högre. Statsministern trodde dock att utbudsstimulerande reformer, som ökad marktillgång, kan dämpa bubblan. Men det måste till mer. Amorteringarna bör öka och ränteavdragen ses över. "Standardsänkningen" av studentbostäder, som gör att man kan bygga små studentrum till lägre kostnad, med större lönsamhet och till lägre pris, är en detalj som kan vara viktig för ständigt överhettade universitetsorter.

Läs mer om