Svik inte kvinnorna

Kvinnor som flytt från förtryck måste kunna känna sig trygga i Sverige.

Foto: Jessica Gow/TT

Ledare2016-06-12 00:30
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.

De senaste veckorna har både SVT och TV4 granskat vardagen för kvinnor på landets asylboenden. Flera kvinnor har vittnat om hur deras frihet beskärs av en del av de män som de delar boende med.

Migrationsminister Morgan Johansson (S) menar att det måste vara möjligt att flytta på de manliga förövarna och Migrationsverket planerar att vid behov upprätta skyddade zoner för kvinnor och barn. Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer (Roks) har gått längre och krävt att ensamkommande kvinnor och män inte alls ska placeras på samma boenden. Oavsett åtgärd är det viktigt att de asylsökande kvinnornas trygghet kan garanteras.

Men det är inte bara kvinnors situation på flyktingboendena som oroar. Regeringens skärpningar av asylpolitiken innebär att uppehållstillstånden för krigsflyktingar blir tillfälliga och att möjligheten till familjeåterförening begränsas. Effekten blir att etableringen i Sverige försvåras. Att oroa sig för att snart skickas tillbaka eller att inte få återförenas med sin familj är knappast välgörande för den som nyss kommit till ett nytt land.

Eva Kaijser, som arbetar med flyktingmottagande, skrev nyligen i Svenska Dagbladet (9/6), att de tillfälliga uppehållstillstånden särskilt drabbar kvinnor som flytt från förtryckande strukturer. Kaijser berättar om en kvinna som flytt från talibanerna i Afghanistan. Så länge kvinnan inte vet om hon får permanent uppehållstillstånd vågar hon inte leva som hon vill i Sverige. Talibanerna kan nämligen följa hennes liv i Sverige via sociala medier. Risken är därför att hon drabbas extra hårt om hon tvingas återvända till Afghanistan.

Det behövas tydligare jämställdhetsfokus i flyktingpolitiken. Kvinnor i exempelvis krigets Syrien nekas alltså familjeåterförening med sina män i Sverige. Om de ändå lyckas ta sig hit riskerar de en otrygg situation på asylboendena och, till följd av de tillfälliga uppehållstillstånden, försämrade chanser att leva det liv de vill. Det bör vara högprioriterat av en feministisk regering att ändra på detta.

Sebastian Sundel

Vik ledarskribent

Läs mer om