Frågan är om det inte är just sådant en regering alltid ska syssla med? Höghastighetståg med två timmars restid Stockholm-Göteborg eller fem timmar till Hamburg och en tunnel mellan Helsingborg-Helsingör låter i och för sig som en futuristisk dröm - inte minst för miljön. Men samtidigt frågar sig säkert många frustrerat varför då de vanliga tågen tuffar allt knackigare, med samma alliansregering vid spakarna sedan åtta år tillbaka.
Nå, ett Sverigebygge, med futuristiska vibbar av ”flygande” tåg är i alla fall fräschare än S-ledaren Stefan Löfvens försök att skrapa möglet av det gamla Folkhemmet.
I till exempel MP-tappning var ju en satsning på höghastighetståg enligt finansminister Anders Borg (M) tidigare ”robust olönsam”. Nu är den ett skimrande löfte. Hur gick det till? Jo, alliansen har vävt in den nya kollektivtrafiken kring bostäder, skatter och jobb.
Synd bara att de var tvungna att tänka så länge kring något så självklart. För ”Sverigebygget” är ingen quick fix. Flaskhalsarna är oräkneliga i form av förhandlingar och nya lagar. Själva infrastrukturbygget kan komma i gång tidigast 2017 och tar cirka 15 år att färdigställa. Näringsminister Annie Lööf (C) ursäktade sig, vid presskonferensen i Visby, med att man har haft fullt sjå med att ”laga alla hål i vägarna” efter tolv år med Socialdemokraterna. Många hål var det.
Ett av skälen till att alliansen ändrat sig kring lönsamheten är finansieringsmodeller som värdeåterföring genom exploateringsavtal. Kommersiella fastighetsägare bidrar då till finansieringen av till exempel nya tunnelbanestationer, eftersom de nya kommunikationerna leder till att deras mark ökar i värde. En statlig infrastrukturskatt som läggs på ägare av kommersiella fastigheter är en annan möjlighet. Företagen har också intresse både av bättre godstransporter och smidigare pendlingsmöjligheter för de anställda, menade statsminister Fredrik Reinfeldt.
Man inser att massor av tuffa förhandlingar alltså återstår - också för de föreslagna 100 000 bostäderna. Och då alliansen även vill se över reglerna för arkeologiska undersökningar vid byggen samt ytterligare luckra upp strandskyddet för sjönära byggen ser man fler långbänkar rada upp sig.
Samtidigt, här i Uppsala, hoppas vi att man innan det byggs ytterligare en fast förbindelse mellan Sverige och Danmark, ser till att vi får ett tågstopp i Danmark. Kommundelen alltså. Och framförallt vore det bra om de vanliga tågen mellan Uppsala och Stockholm gick som de skulle. Redan i dag.