Tala om integrationen!

I bästa fall leder den pågående debatten om invandring till en bättre integrationspolitik.

LEDARE2014-12-19 14:55
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.

Om torsdagens debattartikel av Göran Hägglund (KD) haft något gott med sig är det att skillnaden mellan migration och integration tydliggjorts. En efter en har de framträtt, de som vill se ett mindre öppet Sverige där vi med olika metoder försöker få ned antalet asylsökande till något slags europeisk genomsnittsnivå. ”Äntligen får vi en migrationsdebatt”, skrev till exempel Expressens ledarsida (19/12).

Hägglund öppnade för detta när han föreslog tillfälliga uppehållstillstånd i tre år och när han talar om mer eller mindre ”säkra” länder. Syftet kan inte vara annat än att minska strömmarna av asylsökande till Sverige, och att ”minska folks oro” över det stora antal som väntas komma under de närmaste åren. Hållningen står i bjärt kontrast till förre statsministern Fredrik Reinfeldts öppna hjärtan och insikten att migrationen tvärtom stärker Sverige för framtiden.

Det räcker med att gå till Danmark för att se hur det kan bli när partier konkurrerar om att strypa migrationen. Socialdemokraterna föreslår där att krigsflyktingar bara ska få uppehållstillstånd i ett år och att familjerna då inte ska få ansöka om att återförenas. Åtstramningarna kommer förhoppningsvis att få en effekt på hur många flyktingar som kommer, säger statsminister Helle Thorning-Schmidt (S).

Men Göran Hägglund öppnade också en sluss till en ny integrationsdebatt. Det tycks som om många bara väntat på att få presentera sin lösning på hur nyanlända snabbare ska få språkkunskaper, bostad och jobb. ”Vi måste diskutera integrationspolitik”, var det första Tomas Tobé sade när han igår utsågs till Moderaternas valledare. Och det har allianspartierna all anledning att göra fram till 22 mars.

Det finns mycket att bygga vidare på då 200 000 utrikes födda fått jobb under de senaste åtta åren. Etableringsreformen från 2011 är något att bygga vidare på och förre integrationsministern Erik Ullenhag och Roger Haddad (båda FP) presenterar på SvD Brännpunkt (19/12) tio punkter för en bättre integration, bland annat enklare bostäder och att SFI försvinner som egen skolform.

Konkurrensen är heller inte benhård på området då exempelvis Socialdemokraterna tog bort integrationsministerposten med motivet att nyanlända inte har så specifika problem att de inte kan hanteras av andra departement. Det var kanske inte så välbetänkt i det rådande läget när valet förhoppningsvis kommer att handla om hur, inte om, Sverige ska ta emot flyktingar.

Sänkta trösklar kommer det att talas mycket om de närmaste månaderna. För den enskilde spelar det mindre roll om tröskeln in till landet är låg, om man sedan möts av oöverstigliga murar. Bostäder, ingångslöner och anställningstrygghet är områden som fler partier kan diskutera och hitta lösningar på, även Göran Hägglunds KD.

Läs mer om