Till öppenhetens försvar

Fredrik Reinfeldt har tänkt igenom vad ett öppet samhälle innebär på ett sätt som man önskar att fler orkade göra.

En viktig intervju. Fredrik Reinfeldt säger det som måste sägas när han intervjuas av DN och danska Politiken.

En viktig intervju. Fredrik Reinfeldt säger det som måste sägas när han intervjuas av DN och danska Politiken.

Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT

Ledare2014-12-09 00:01
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.

Reinfeldt har inte velat uttala sig om den svenska politiken sedan han själv lämnade posten som statsminister och uppdraget som partiledare. Det har kritiserats men är ändå begripligt. Om den avgående partiordföranden lade sig i debatten skulle manöverutrymmet för de personer som nu får lov att leda Moderaterna begränsas.

Reinfeldt följer den principen också i den stora intervju som i går publicerades i Dagens Nyheter och i Köpenhamnstidningen Politiken. Men genom att han utförligt argumenterar kring sin egen hållning till migrationsfrågorna och integrationspolitiken så blir intervjun ändå ett viktigt politiskt inlägg – inte i de frågor som uppstått kring nyvalsbeskedet utan när det gäller mer grundläggande politiska principer.

Min utgångspunkt, säger den förre statsministern, är att försöka skapa ett samhälle där människor får bästa tänkbara möjligheter att växa. Och hans övertygelse är att ett samhälle byggt på mångfald är det bästa. Livet blir intressantare, man möter fler nya idéer och får möjligheter som man annars inte hade fått.

Temat kan utvecklas på många sätt. Sveriges välstånd och därmed förutsättningarna för en utvecklad välfärdspolitik bygger på att vi under lång tid strävat efter ett öppet ekonomiskt utbyte med vår omvärld. Svenska företags framgångar på världsmarknaden hade inte varit möjliga utan en grundläggande öppenhet i hela samhället.

Vår höga utbildningsnivå och vår kvalificerade forskning hade varit otänkbar om vi strävat efter att isolera oss från ”främmande” kulturimpulser. Och livet för var och en av oss hade blivit torftigare utan de intryck som i århundraden kommit in över gränserna och förvandlats till självklara delar av vår vardag. Sett i ett större historiskt perspektiv är det alltid de länder som varit mest öppna mot omvärlden som haft störst ekonomisk framgång.

Detta betyder inte på något sätt att invandring och öppenhet är problemfritt. Men den konstruktiva politiska attityden till de svårigheter som finns är att se dem som uppmaningar för att göra det möjligt för fler att komma i arbete, att bygga fler bostäder och att uppmuntra den vilja till integration som är naturlig för de flesta som flyttar till ett nytt land, Sverige. Människor är kapabla, säger Reinfeldt. Får de rätt signaler av samhället så kommer de att vilja göra rätt för sig och bli ansvarstagande samhällsmedborgare.

Tryggheten ligger inte i att alla i något, mer eller mindre godtyckligt, avseende är ”lika” varandra utan i den variation och rörlighet som ett öppet samhälle innebär. Att utgå från att människor med annan bakgrund bara innebär problem blir i längden ett hot mot och utveckling och välfärd.

Egentligen är det självklart. Men ibland måste någon säga också det självklara.

9/12 2014

Läs mer om