Tryggheten går först

Samhället måste markera kraftfullt mot kriminaliteten i vissa förorter.

Foto: Adam Ihse/TT

LEDARE2016-05-24 00:40
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.

Det är varmt i luften och skolavslutningen närmar sig. Det betyder att fler ungdomar är ute på kvällarna och att det blir mer att göra för polisen. Så är det varje år, det är ingen nyhet. Men i år har det en längre tid pågått en upptrappning i många förorter, med stenkastning och bilbränder. Staten behöver agera snabbt innan situationen hamnar utom kontroll.

Det finns ingen motsättning mellan långsiktiga och akuta åtgärder. Bostadsområden behöver rustas upp och alla som bor där behöver känna framtidshopp. De behöver ha tillgång till en bra skola och fler vägar in på arbetsmarknaden, liksom kultur och fritidsaktiviteter. Allt detta behövs men är inte mycket värt om man inte kan känna sig trygg när man går ut på kvällarna.

SVT:s Agenda visade i söndags ett talande reportage om polisens vardag, den här gången i Rinkeby utanför Stockholm. Både polisen och SVT:s team möttes av hat och hot, stenkastning och sönderskurna däck. Det är naturligtvis inga vanliga Rinkebybor som syns i bild, utan kriminella som störs i sin verksamhet av polisens närvaro. De önskar ingenting hellre än få vara i fred i ”sitt område”.

Inrikesminister Anders Ygeman (S) och Centerledaren Annie Lööf var i studion rörande överens om att fler poliser behövs. Ygeman var också försiktigt positiv till C-förslaget om hårdare straff för attacker mot blåljuspersonal, förutom poliser också brandmän och ambulanspersonal. Och det skulle vara en viktig markering från samhället, att alla medborgare som söker akut hjälp måste kunna göra det i trygg förvissning om att hjälpen också kommer.

Fler poliser eller inte är en komplicerad fråga. Under 2010-talet har antalet poliser ökat kraftigt till dagens 20 800, utan att det för den skull blivit fler i yttre tjänst. Det är inte attraktivt att arbeta i förorten och dessutom uppger 84 procent av poliserna som funderat på att sluta (enligt Polisförbundets enkät 2016) att lönen är en viktig anledning. Centerpartiets slutsats är att de som jobbar i yttre tjänst i förorten ska få ett lönepåslag på 5 000 kronor i månaden.

Men vad är då ”förorten”? Att ge poliser rejält extra betalt för att ge sig in i denna miljö vore kanske mer stigmatiserande än det mesta? Det vore att ge upp den långsiktiga utmaningen att få bukt med utanförskapet. Det är ju inte så här det ska vara. I vanliga bostadsområden ska man kunna leva ett vanligt liv utan att vara i händerna på kriminella.

Om det ska bli drägligt för polisen att jobba där på kort sikt måste samhället markera kraftigt mot dem som förstör. Ett sätt kan vara vetskapen om att hårdare lagstiftning är på väg, liksom bättre löner och arbetsvillkor. Det är som Anders Ygeman sa när han sett SVT-filmen: ”för jävligt”. Om man nu agerar kraftfullt blir det kanske lite bättre redan till skolavslutningen, både för dem som bor och jobbar där.

Läs mer om