Kan omvärlden låta den irakiska centralmakten falla samman och ersättas av en regim som för tankarna till al-Qaida? Det är inte troligt. Riskerna med att låta terrorgruppen Isis – med en arabisk förkortning också kallad Da´ash - ta över makten i Bagdad är för stora, för grannländer som Turkiet och Iran men också för USA, Israel och många andra.
I tisdags övertog Isis (Islamiska staten i Irak och Syrien) makten i tvåmiljonersstaden Mosul. Den irakiska armén tycks ha kastat sina vapen och flytt. Stora delar av Irak är nu under terroristernas kontroll och offensiven fortsatte i torsdags mot Bagdad och mot de shiitiska heliga städerna längre söderut.
Den fortsatta offensiven kan dock bli svårare. Isis är en organisation av extrema fanatiker men har ändå lyckats få en viss acceptans bland Iraks sunnimuslimer som gynnades under Saddam Hussein och som anser sig åsidosatta under den nya regimen. Men huvuddelen av Iraks befolkning är shiiter och dessa dominerar i sin tur i Bagdad och längre söderut. Om armén inte vill slåss så finns det shiitiska milisgrupper som kommer att göra motstånd mot Isis – och kanske i sin tur begå övergrepp mot sunnimuslimer.
Att Isis över huvud taget fått ett fäste i norra och västra Irak beror till stor del på utvecklingen i grannlandet Syrien.
Assadregimen var knappast mindre blodsbesudlad än Saddam Husseins regim i Irak och när revolten utbröt för tre år sedan drog den också till sig extremister med helt andra avsikter än att demokratisera landet. När regeringssidan nu möjligen har fått ett visst övertag i det syriska inbördeskriget har sunniextremisterna flyttat över sin uppmärksamhet till Irak.
Isis kontrollerar nu ett stort område från Syriens östra provinser och in mot Iraks centrala delar. Men sambandet mellan kriget i Syrien och kriget i Irak gör det också svårt för regeringen i Bagdad och för andra att agera effektivt. Den shiadominerade regeringen i Irak har tagit ställning för Bashar al-Assad och både den irakiska och den syriska regimen backas upp av Iran. Men regimen i Irak vill också ha hjälp av USA, som stöder de mindre extrema motståndsrörelserna mot Assads regim i Syrien. Ska Isis kunna slås tillbaka i Irak så måste regimen kanske också få aktivt stöd från kurderna i norra Irak – men relationen till dem är frostig och regeringen vill inte att kontrollen över Mosul ska övergå i kurdiska händer. Kurdiska styrkor har redan tagit över kontrollen över den viktiga staden Kirkuk från Bagdadregeringen.
Tidigare helt osannolika samförstånd mellan olika aktörer kan växa fram för att Isis ska kunna slås tillbaka. Hur Irak – och Syrien - kommer att se ut och styras efter detta kan ingen i dag förutse. Men att låta de mest extrema fundamentalisterna bygga upp en stabil bas mitt i Mellanöstern borde vara helt otänkbart.