Umeå minns och går vidare

Frisläppandet av Niklas Lindgren, ”Hagamannen”, återuppväcker smärtsamma känslor och minnen.

Manifestation. Umeå demonstrerar mot sexuellt våld mot kvinnor.

Manifestation. Umeå demonstrerar mot sexuellt våld mot kvinnor.

Foto: Johan Gunseus/ TT

Ledare2015-07-29 00:30
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.

Och hur skulle något annat vara möjligt? Stämningsläget i Umeå under de år som han han våldtog och misshandlade kvinnor var tidvis oerhört pressat. Att tala om en stad i skräck framstår som en klyscha, men i det här fallet stämmer beskrivningen.

Det är alltså viktigt att förstå att det inte bara var Lindgrens offer som drabbades utan även många kvinnor som tvingades leva i oro för att utsättas för hans våld. På så vis underminerades tryggheten och tilliten i ett öppet samhälle. Det är en närmast unik händelse i svensk kriminalhistoria. Skadeverkningarna och traumatiseringen blev utbredda och sitter ännu djupt.

Att åtskilliga Umeåbor fortfarande präglas av den tiden är alltså i högsta grad förståeligt. Lika begripligt är också att frisläppandet av Niklas Lindgren utlöser både oro och protester. Fruktan för att han ska återfalla i sitt tidigare beteende har stärkts av att Kriminalvården anser att den risken är hög. Särskilt stötande anses det att han nu tillåts vistas i Umeå.

Att Niklas Lindgren satts på fri fot går därför emot människors rättskänsla. Men de känslorna måste ändå ställas mot en rättsstats principer och praxis. Niklas Lindgren dömdes till fjorton års fängelse och blir nu efter att ha avtjänat två tredjedelar av sitt straff villkorligt frigiven. Under sin fängelsetid har han genomgått flera behandlingar, däribland ett relations- och samlevnadsprogram för sexualbrottslingar. Det kommer han också att fortsätta med under sin villkorliga frigivning.

Pyskiatriprofessor Niklas Långström säger till TT att av frigivna sexbrottslingar döms drygt tio procent för nya sexualbrott inom tio år. Han säger också att trots att Niklas Lindgren har en förhöjd återfallsrisk ”är det dock betydligt mer troligt att han inte återfaller i nya sexualbrott än att han skulle göra det”.

Säkert kan inte Niklas Långströms professionella bedömning tillfredsställa alla de som nu upprörs, men den är värd att framhålla gentemot känsloargument och, än värre, de hatiska utbrott som sprids i sociala medier. Att det finns en hotbild mot Niklas Lindgren bekräftas också av polisen.

På tisdagen hölls en manifestation i Umeå mot sexuella övergrepp mot kvinnor. Den riktades inte direkt mot Niklas Lindgren men genom att den arrangerades på samma dag som hans frigivning blev det naturligtvis ett ställningstagande mot hans avskyvärda bott. Samtidigt var den också en fredlig och värdig manifestation, en uppslutning för de värderingar som bidrar till ett öppet samhälle och en harmonisk samvaro mellan människor.

Det lär ta tid för Umeå att lämna de där traumatiska åren bakom sig. Men att möta hat med hat och våld med våld förminskar oss som människor.

Läs mer om