Uppsala kommun kommer att få fler övervakningskameror den kommande tiden. Lagändringen från 1 april innebär att man inte längre behöver tillstånd från Integritetsskyddsmyndigheten (IMY). I stället ska den som sätter upp kameran, exempelvis kommunen eller polisen, göra avvägningen mellan trygghet och integritet. Men det gäller att man gör det också.
Där kommer du. Där kommer hon. Här möts ni och då händer det här. I dramat Adolescence spelar kameror en stor roll, liksom i många andra brittiska kriminalserier. Storbritannien är massövervakat, med sex miljoner CCTV-kameror. Nyttan är omtvistad, men det mesta tyder på en nedgång av brott med 10-15 procent i övervakade områden.
Det är svårare att mäta höjd livskvalitet för till exempel unga tjejer som rör sig friare i stadskärnorna, i vetskapen om kamerorna. Men allra svårast är att mäta förlusterna av integritet i ett samhälle som övervakar medborgarna, samt de framtida riskerna med ett heltäckande system. Och det är den avvägningen som måste göras.
Fler övervakningskameror – nu! Oppositionsrådet Therez Almerfors (M) är otålig efter två veckor med den nya lagstiftningen. Hon nämner gågatan och området bakom tingsrätten som ”hotspots” som borde få kameror. ”Man borde ha förberett sig på det här för att kunna köra på nu”, säger hon till SVT Uppsala (15/4) med adress den S-ledda majoriteten.
Erik Pelling (S) hänvisar till att polisen fått det lättare utan tillståndsprocessen och sätter upp kameror på olika ställen i Uppsala. Han påpekar att den nya processen även ger kommunen större frihet men ”inte sänker kraven på var vi får och inte får sätta upp kameror”.
Egentligen finns det ingen politisk oenighet. Men att beordra en ”kameraoffensiv”, som Moderaterna vill, ger ingen större trovärdighet åt avvägningarna som ska göras. ”Man får alltid göra en avvägning”, sade Almerfors till UNT (3/4). Men en sådan blir ju meningslös om kommunen redan bestämt sig för en offensiv mot platser där brott kan tänkas begås.
Å andra sidan kan man inte sätta likhetstecken mellan att bara dröja med kamerorna och att värna integriteten. Det innebär bara att ingen prövning görs, att ansvaret lämnas till polisen.
Nu väntar två månader av varmare väder, med sista april, skolavslutning och midsommar. Det är en intensiv period i Uppsala, med folkliv på uteserveringar och i parker, som tyvärr också betyder ökar otrygghet. Therez Almerfors har rätt i att kommunledningen hade kunnat vara bättre förberedd. Men en kameraoffensiv som kan sluta med en övervakning av brittisk modell, det ska Uppsala kommun passa sig noga för.