Den statliga myndigheten Skolinspektionen har till uppgift att se till att landets skolor följer lagar och regler, så att alla elever ska få en likvärdig utbildning av god kvalitet i en trygg miljö. Tyvärr är det alldeles för många barn som inte ges den möjligheten.
Skolinspektionens senaste rapport är en dyster påminnelse om detta. Hälften av de skolor som myndigheten förra året granskade följer inte lagens krav. Vanligast är att man misslyckas med extra anpassning och särskilt stöd, det vill säga de åtgärder som kanske är viktigast för att hjälpa de elever som har det lite svårare i skolan.
Tätt efter följer brister i arbetet med trygghet, studiero och åtgärder mot kränkande behandling. Också det är områden som ofta slår extra hårt mot dem som på olika sätt behöver stöd för att hänga med i skolarbetet.
Även i Uppsala löper många barn risk att inte få det stöd de behöver för att klara skolans krav. På debattplats i UNT (17/3) skriver speciallärare och specialpedagoger från en rad Uppsalaskolor om den tuffa situationen. De menar att elever i kommunens skolor ”inte (får) det stöd de behöver”.
Särskilt illa är det för barn i förskoleklass till och med årskurs tre: ”Uppsala är en av de kommuner som satsar minst på yngre elever. Utifrån skollagens uppdrag räcker inte grundbeloppet för att ge det stöd elever behöver. Det innebär tydliga negativa följder för elevers lärande, utveckling, trygghet samt för elevers och personals arbetsmiljö.”
Uppsalas nya styre genomförde visserligen en rejäl höjning, historiskt stor, av det så kallade grundbeloppet per elev i budgeten för 2023 – i snitt en nettohöjning på 6,6 procent till grundskolan. Men ett års satsning räcker inte för att neutralisera åtskilliga års underfinansiering av skolan. Höjningen i år äts dessutom upp av pris- och löneökningar. Det som presenterades som en rekordsatsning, handlar i praktiken om att undvika allt för stora besparingar.
Både borgerliga och rödgröna politiker måste ta till sig av den kritik om bristande finansiering som framförts av såväl lärare, rektor som speciallärare och specialpedagoger.
Självklart går det att få Uppsalas skolor på rätt köl, men det kommer att krävas mer än käcka slagord om att ”satsa på skolan”. Det handlar om att göra upp med decennier av politisk tvehågsenhet och faktiskt ”leva som man lär”, även om det kommer att kräva tuffa prioriteringar. För om skolan ska få mer pengar, innebär det att någonting annat måste få mindre.
Tufft? Absolut. Men det är trots allt vad politik borde handla om.