Nyligen hördes intern kritik i Vänsterpartiet mot att valrörelsen i för stor utsträckning ägnat sig åt en enda fråga: förbud mot vinster i välfärden.
Så lät det inte i valrörelsen, då var detta en vinnarfråga där man hade väljarna med sig. Opinionsundersökningar hade visat att väljarna hellre ville ha kvalitet i vården och skolan än att privata ägare till skolor och vårdcentraler kunde plocka ut höga vinster. Eller något sådant. Men ett problem med opinionsundersökningar där frågorna är starkt vinklade uppstår om även de som har beställt undersökningarna tror för mycket på dem.
Valresultatet blev, möjligen därför, inte vad vänsterpartisterna hade hoppats på. Ännu värre blev det när statsministern in spe nästan omedelbart förklarade dem persona non grata i regeringen. En stukad partiledare (V) gick då ut med ett enda budskap: För att stödja en budget från S och MP krävs en rejäl överenskommelse om stopp för vinster i välfärden. Och det räcker inte med en utredning, röt Sjöstedt.
Någon vecka senare fick han sin överenskommelse som var, just det, en utredning. Med gott om tid. Tidigast våren 2016 kan den vara klar och sedan ska den remissbehandlas och sedan ska den…
Det är en inte alltför vågad gissning att Vänsterpartiet kan återanvända sina valaffischer om fyra år.
Den fyra sidor långa överenskommelsen mellan S, MP och V innehöll dock lite mer än ett utredningsdatum och allmänt hållna formuleringar, företrädesvis vad den nämnda utredningen ska titta närmare på. Det handlar om att hitta nya regler för företag med särskild vinstutdelningsbegränsning, se över möjligheterna till bemanningskrav, se om man kan införa tillståndsprövning för alla aktörer inom välfärden. Med mera.
Det finns egentligen inget av utkasten till direktiv, som borde oroa de företagare som idag verkar på dessa marknader. Utom möjligen de som missbrukar systemet och tillskansar sig ohemult stora vinster på bekostnad av verksamhetens kvalitet.
Men här borde det redan i dag vila ett stort ansvar på de politiker som upphandlat sådan verksamhet och som underlåter att kontrollera att de får vad de betalar för. Om detta står det dock förvånansvärt lite i den fyrsidiga överenskommelsen.
Finns det inget konkret i uppgörelsen? Jo, en del finns det. Bland annat att det inte blir obligatoriskt att införa lagen om valfrihet, LOV, i primärvården. Över detta kan man vara måttligt bestört, det är knappast någon katastrof om kommuner och landsting får bestämma över detta själva.
Och så har vi det här med vinsterna då, de som skulle bort. I överenskommelsen står det att eget satsat kapital och låg ränta på detta inte behöver återinvesteras. Vänsterpartiet har konkretiserat det själva med att vinsten får vara under fem procent. Generellt för dessa företag ligger den idag på 2-3 procent.
Vid närmare eftertanke var det kanske inte ett bra förslag att återanvända valaffischerna.