Vaccinering är inte resandes ensak

Tre skolor i Uppsala avviker från mönstret när det gäller så kallad hpv-vaccinering. Så bör det inte få fortsätta.

Foto:

Ledare2017-12-04 13:35
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.

Hpv står för humant papillomvirus, vilket sprids sexuellt och bland annat ger upphov till kondylom, den vanligaste sexuellt överförbara sjukdomen. Flera cancerformer, bland annat livmoderhalscancer, kan också kopplas till detta virus. Globalt handlar det om ungefär 4,5 procent av alla nya cancerfall under ett år. Det är inte en försumbar siffra.

De tre skolor där vaccinationsgraden avviker är, som UNT rapporterade på nyhetsplats i går, två skolor med koppling till Livets ord samt Uppsala Waldorfskola. Skolsköterskan Jeanette Svanberg vid Livets ord säger till UNT att man informerar om vaccinationen i klasserna men att beslutet att vaccinera sig är föräldrarnas.

Och många tackar alltså nej, till just denna vaccinering. När det gäller annan vaccinering har Livets ords skolor nästan hundra procents täckning. På Waldorfskolan har täckningen för hpv-vaccinering i flera år legat strax under 50 procent. Men även där är täckningen betydligt högre för annan vaccinering.

Det finns i dag på sina håll ett ideologiskt motiverat motstånd mot vaccinering. Det har givetvis fått näring av erfarenheten av vaccinet mot svininfluensa, som i ett antal fall ledde till narkolepsi. Men erfarenheten av detta snabbt framtagna vaccin säger inte i sig något om helt andra typer av vacciner, mot helt andra typer av sjukdomar.

En bidragande orsak är dessvärre den falska eller missvisande ”information” som numera är mycket mer lättåtkomlig än tidigare. Konspirationsteorier och allmän fientlighet mot vetenskap kan få allvarliga konsekvenser. Skolor, förskolor och naturligtvis sjukvården har därför en viktig uppgift att ge korrekt information. I Stockholm väckte det nyligen stor uppmärksamhet när en vårdcentral visade sig ge systematiskt vilseledande information om vaccinering.

Då handlade det om mässling, som är en mycket farligare sjukdom än vad många tror. Vaccinering mot mässling förutsätter en mycket hög täckningsgrad för att vara effektiv. Också när det gäller hpv är det givetvis bättre ju fler som vaccinerar sig. Skyddet blir också mer effektivt om vaccineringen sker i god tid före sexdebuten – tanken att vaccinering skulle vara relevant först när ungdomarna blivit lite äldre är alltså felaktig. Det finns också goda argument för att även pojkar ska vaccineras och inte bara flickor, som hittills varit det normala.

Ovilja mot just hpv-vaccin förekommer på flera ställen i landet. Möjligen har den något att göra med att det handlar om sexuellt överförbara sjukdomar och att många gärna föreställer sig att just deras barn ändå inte berörs. Oavsett vad man tror om orsakerna så är det viktigt att situationen leder till åtgärder. Vaccinering är en samhällsfråga som inte kan reduceras till ett område för privata gissningar eller förhoppningar.

Håkan Holmberg

Politisk chefredaktör

Signerat

Läs mer om