Landets sjukvårdsminister säger att inga barn kommer att accepteras i landets förskolor utan godkänt vaccinationshäfte. I den obligatoriska skolan blir konsekvensen dryga böter om ett godkänt vaccinationshäfte saknas. Liknande åtgärder har genomförts i flera andra EU-länder och på sina håll i USA och Australien. I Tyskland finns ett bötessystem och förskolor är skyldiga att anmäla föräldrar som inte vaccinerar sina barn. Frankrikes nya regering planerar att införa obligatorisk vaccinering mot elva sjukdomar, mot i dag tre.
Det som utlöst det italienska beslutet är att andelen föräldrar som vaccinerar sina barn sjunker på ett oroande sätt . Antalet insjuknade i mässling har nästan tredubblats första halvåret 2017 jämfört med hela året innan. Mässling är en mycket smittsam och potentiellt farlig sjukdom. För att epidemier ska kunna undvikas måste minst 95 procent av befolkningen vara vaccinerad. I Italien har andelen nu sjunkit till 80 procent.
Tendenser i denna riktning finns på flera håll, också i Sverige. I Stockholm vill Lotta Edholm och Anna Starbrink (L) villkora rätten till förskoleplats med genomförda vaccinationer. Här har dock andelen vaccinerade inte sjunkit lika starkt som i Italien. Mer oroande är att åtminstone en förskola tagit in en ”specialist” som fått göra propaganda mot vaccinering och att sådan pseudovetenskap också fått utrymme i radions Studio Ett, utan egentliga motargument.
Det finns i vissa fall – tänk på svininfluensan – skäl till skepsis mot nya och inte helt utprövade vacciner. Men när det gäller exempelvis mässling så har vi lång erfarenhet av vaccinering. Påståenden om att mässlingsvaccin skulle leda till autism förekommer alltjämt, men saknar vetenskaplig grund, och den brittiske läkare som spred dem förlorade sin legitimation.
Men är inte obligatorisk vaccinering ett oacceptabelt ingrepp i människors liv? Tänker man så har man inte förstått frågan. Det handlar inte om ett personligt val utan konsekvenser för andra utan om att vägran att vaccinera sig eller sina barn kan utsätta många fler för fara om risken för epidemier ökar. Om ett obligatorium bör förenas med böter, med anmälningsplikt eller med att den som ställer sig vid sidan inte får förskoleplats kan alltid diskuteras – men när andelen vaccinerade sjunker så lågt som i Italien måste uppenbart något göras.
Man kan också hävda att i ett land som Sverige, med mycket stor andel vaccinerade, skapar man kanske mest ovilja genom att införa ett obligatorium. Och det är klart att information och upplysning alltid är att föredra framför tvångsåtgärder. Men tanken att obligatorisk vaccinering alltid är en oacceptabel inskränkning av människors frihet är under alla omständigheter orimlig.
Håkan Holmberg