Jan Björklund och andra företrädare för Folkpartiet poängterar gärna detta när de argumenterar för det namnbyte till Liberalerna som föreslås inför det landsmöte som inleds i dag. Och de har rätt. Det liberala partiet bildades för att verka för allmän rösträtt, intellektuell och kulturell frihet. frihandel, jämställdhet och för att genomföra grundläggande sociala reformer – allt sådant som också i dag känns igen som typiskt liberala ståndpunkter.
Högern för hundra år sedan, Moderaternas föregångare, ville bromsa eller stoppa samma reformer. Socialisterna trodde på förstatligande och planekonomi som skulle inskränka människors frihet. Kopplingen till särintressen var tydlig i båda fallen, och ännu mer hos Bondeförbundet, föregångare till Centern.
I detta, och i de ursprungliga liberala reformkravens karaktär, ligger förklaringen till partinamnet Folkpartiet – man vände sig till människor med vissa åsikter, inte med en viss bakgrund eller yrkesidentitet. På samma sätt avvisade man tanken att människors partival skulle avgöras av deras trosuppfattning.
Just därför finns det också skäl att sätta frågetecken för det namnbyte som nu föreslås. I det nuvarande namnet Folkpartiet Liberalerna uttrycks både partiets idékaraktär och en viktig distinktion gentemot andra sätt att se på partier och politik. Att Folkpartiets i dag svaga politiska ställning skulle förbättras av att det ena ledet stryks – när det finns så mycket annat av större betydelse att göra – är inte sannolikt.
I det samhällsklimat som nu råder, och med de utmaningar som tornar upp sig, är liberala värderingar viktigare än någonsin. Om de finns i flera partier är det bara bra.
Men inom Moderaterna vinner uttalat konservativa krafter terräng och Socialdemokraternas framtida orientering är högst osäker. Centern har i dag en tydligare liberal karaktär än tidigare, men särintressena finns kvar i bakgrunden. En politisk kraft av det slag som Folkpartiet traditionellt har varit bör därför ha en viktig roll att spela.
Men den rollen hittar man inte genom att låta taktiska hänsyn bestämma kursen , utan genom att stå för egna politiska övertygelser. Folkpartiet måste stå på egna ben, med sina egna traditioner och grundvärderingar överförda till vår tids problem. Ett seriöst parti måste ägna sig åt skatter, samhällsekonomi, trygghetssystem och utbildning precis som Folkpartiet gör.
Men trovärdigheten i miljöfrågor och integritetsfrågor måste förstärkas. Och i ett samhällsklimat som det nuvarande har liberaler alltid ett särskilt ansvar för att hävda humanistiska och demokratiska grundvärden mot populister av alla slag.
UNT Ledare