Vår gode vän Biden

USA:s vicepresident Joe Biden och statsminister Stefan Löfven kommer bra överens. Och Biden var vid sitt besök i går översvallande i sitt beröm för Sverige.

Gemensamma säkerhetsintressen. Stefan Löfven och Joe Biden i Stockholm i går.

Gemensamma säkerhetsintressen. Stefan Löfven och Joe Biden i Stockholm i går.

Foto: Anders Wiklund/TT

Ledare2016-08-25 17:00
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.

Men det viktiga i den amerikanske vicepresidentens besök är givetvis något helt annat. USA förstärker sin närvaro i Östersjöområdet och markerar att Natostadgans utfästelser om gemensamt försvar gäller om Ryssland skulle få för sig att attackera de baltiska medlemsländerna.

Natostadgan har naturligtvis gällt hela tiden, men det har blivit nödvändigt att vara tydlig. Donald Trump som Republikanernas presidentkandidat uppvisar en skräckinjagande kombination av okunskap och ointresse för både Nato och den europeiska säkerheten i stort.

Samtidigt har den ryska annekteringen av Krim och krigföringen i östra Ukraina skapat oro om Putinregimens avsikter. Det handlar inte om någon risk för ett isolerat angrepp mot Sverige eller Finland, men skulle någon sorts aktion göras mot de baltiska länderna så kommer samtliga stater runt Östersjön att beröras. Sverige kan få en nyckelroll för Natos möjlighet att gripa in till försvar för Estland eller Lettland.

Det rationella i det läge som uppstått vore naturligtvis om både Sverige och Finland blev medlemmar i Nato, och därmed själva direkt kunde påverka beslut och planering. Men Natomedlemskap är uppenbarligen – tills vidare – en omöjlighet för Socialdemokraterna. Ett fördjupat samarbete med USA är något helt annat. Som Bidens besök visade så har relationerna i modern tid knappast någon gång varit bättre än just nu och en avsiktsförklaring om utökat militärt samarbete skrevs under så sent som i juni.

Kontrasten mot den pinsamhet som uppstod inför valet 2010, då S för att få till ett regeringsalternativ med Vänsterpartiet tvingades svälja ett krav att alla amerikanska baser utanför landet skulle avvecklas, är stor. Dagens socialdemokrater vill nog helst bara glömma denna episod. Försvarsminister Peter Hultqvist (S) har också utformat en argumentering mot Natomedlemskap som helt kretsar kring tanken att vi skulle få ännu bättre säkerhetsgarantier genom att samarbeta direkt med USA, utan omvägen över Nato.

Det kan diskuteras. Men en effekt av Hultqvistdoktrinen kan kanske så småningom bli att motståndet mot Natomedlemskap också inom socialdemokratin börjar avta.

Säkerhetsfrågorna har dock fler komponenter. Den europeiska flyktingkrisen är en, och kommer om en månad att behandlas på en internationell konferens efter initiativ av president Obama. Planerna på en ny rysk gasledning i Östersjön, Nord Stream 2, är en annan – och Biden varnade för riskerna.

USA:s engagemang för Europa växer snabbt efter att tidigare ha minskat. Det är bra också för Sverige.

Håkan Holmberg

26/8 2016

Läs mer om