Vårdens perspektiv kan inte trumfa allt

Åtgärder för att bekämpa smittspridning kan inte bara grundas på läget i vården, utan måste ta betydligt bredare social hänsyn.

Vårdperspektivet är oerhört angeläget, men det är också viktigt att ta hänsyn till mänskliga och sociala konsekvenser av åtgärder mot smittspridning.

Vårdperspektivet är oerhört angeläget, men det är också viktigt att ta hänsyn till mänskliga och sociala konsekvenser av åtgärder mot smittspridning.

Foto: STAFFAN CLAESSON

Ledare2020-11-06 15:35
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.

Fredrik Sund, verksamhetschef för infektionskliniken på Akademiska sjukhuset, anser inte att de nuvarande lokala råden för bland annat Uppsala län räcker.

”Jag tycker att det börjar bli dags att verkligen överväga en nedstängning av samhället”, menade Sund när han intervjuades i torsdagens Aktuellt i SVT. Och fortsatte med att förklara att ”då måste man ha ett lagrum bakom sig för att skicka tydliga signaler”. På en direkt fråga från reportern menade Sund att det, enligt hans mening, skulle kunna vara aktuellt med utegångsförbud.

Den kraftigt ökade smittspridningen och den bristande effekten, och åtlydnaden, av Folkhälsomyndighetens lokala råd motiverar kravet på betydligt tuffare tag och en nedstängning av europeisk modell. Och läget är allvarligt. För trots att Uppsala inte längre är värst drabbat sett till antalet smittade i förhållande till befolkningen, så fortsätter antalet fall att öka – och med det även trycket på sjukvården.

Trots det är det inte givet att en nedstängning är rätt väg att gå, inte ens om smittspridningen fortsätter att öka. Fredrik Sund har sannolikt rätt i att en nedstängning skulle kunna vara effektiv. Det finns ingen anledning att ifrågasätta hans medicinska kompetens. Men – och detta är inget litet men – Sund har ett strikt vårdperspektiv. Han säger själv att det han föreslår är ”en personlig åsikt baserad på sjukvården.”

Ingen vill att vi ska hamna i samma situation som i våras, med överfulla intensivvårdsavdelningar och personal som gick på knäna. Som mest vårdades 26 patienter samtidigt på Akademiska sjukhusets intensivvårdsavdelning. Men varje åtgärd för att minska smittspridningen måste också bedömas ur ett socialt och ett ekonomiskt perspektiv.

Med en långvarig nedstängning följer uppsägningar och konkurser, som får stora följder för både individ och samhälle. Och hur mycket lidande skulle inte följa av ökad psykisk ohälsa, alkoholproblem och andra sociala konsekvenser. För även om en nedstängning är tillfällig och används för att ”vinna tid” som Fredrik Sund uttrycker det, går det inte att säga hur långvarig den blir.

Så länge vi inte vet hur länge vi måste leva med restriktioner, måste de vara hållbara ur ett samhällsperspektiv, inte bara vara ett effektivt vapen mot smittspridning. Så det åligger oss alla att verkligen följa de lokala råden. Vi måste fortsätta hålla avstånd, undvika kollektivtrafiken och begränsa vårt umgänge.

Bara om allt annat misslyckas kan en nedstängning vara aktuell, och där är vi inte än.