Alliansen lade under sin tid i regeringsställning fram ett förslag om att höja riktvärdet för buller. De nya reglerna skulle träda i kraft vid årsskiftet, men den nye bostadsministern Mehmet Kaplan (MP) har inte gått vidare med beslutet och på frågan om vad som händer med förslaget dröjer svaren. Om inte Kaplan och övriga regeringen går vidare med höjningen av riktmärket har alliansen hotat med att ta frågan till riksdagen och därigenom få fram en förändring.
De i dag stränga bullerreglerna innebär bland annat att det i relativa mått byggs fler större lägenheter och färre små lägenheter. Det är nämligen tillåtet att bygga bostäder om minst hälften av rummen i lägenheten vetter mot en mindre bullrig sida – vilket är till föga hjälp för dem som vill bygga små bostäder. Att höja riktvärdet för buller är följaktligen nödvändigt för att fler små lägenheter ska kunna byggas och för att fler ska kunna hitta ett boende som passar deras behov.
Många av dagens befintliga bostadsområden i bland annat centrala Uppsala hade i dag inte kunnat byggas på grund av det låga riktvärdet för buller. Konsekvensen av de nuvarande bullerreglerna är nämligen inte att bullret minskar, konsekvensen är att bostäder inte byggs.
De höga ljudnivåerna från trafik i såväl Uppsala som i andra delar av landet är något som bör minska för att värna människors hälsa. Men rimligt är att minska på det som bullrar snarare än på det som utsätts för bullret. Detta kan delvis åtgärdas genom att hastighetsbegränsningar i trafiken följs – och kanske kan även rondeller ersätta rödljus för att på så vis få ner bullernivåerna.
Bostadsmarknaden har flera problem som regeringen behöver arbeta vidare med, men låt oss hoppas att man redan nu visar handlingskraft och ändrar på bullerreglerna så att fler kan komma in på bostadsmarknaden. Miljöpartiet säger sig vara ett parti som arbetar för en ambitiös bostadspolitik. Så varför dröjer ministern?