Just nu är det finansminister Magdalena Andersson (S) som i en intervju i Dagens Nyheter hävdar att integrationen i Sverige fungerar så pass dåligt att det är bättre att flyktingar söker sig till andra länder än Sverige. Det är faktiskt ett ganska märkligt uttalande.
Att hävda att integrationen inte fungerar, eller fungerar sämst inom EU, hör numera till standardrepertoaren för politiker i många läger. Ofta tycks sådana uttalanden mest syfta till att säga att man – av helt andra skäl - vill ta emot färre flyktingar. Sverige är knappast sämre än andra EU-länder på att integrera nyanlända. De problem vi har finns också i andra länder och är förmodligen ofrånkomliga i ett skede när flyktingströmmarna är större än på många år. Men det är, som DN:s ekonomikrönikör Johan Schück konstaterar, också ett faktum att sysselsättningsgraden bland utrikesfödda män har stigit kraftigt de senaste åren och att andelen som har jobb har stigit också bland utrikesfödda kvinnor. Arbetsmarknadens parter har nyligen kommit överens om en modell med så kallade etableringsjobb som syftar till att få in ännu fler nyanlända i arbete.
Så varför är Magdalena Andersson så dyster? När just finansministern uttalar sig om ämnet integration så vore väl det naturliga att hon lyfte fram just arbetsmarknaden – där det faktiskt går ganska bra?