Varje nytt svar om Estonia Àr vÀrdefullt

Ovissheten om Estoniakatastrofen tÀr pÄ alla anhöriga Ànnu efter 26 Är.

HÄlet pÄ styrbordssidan i den nya dokumentÀren om Estonia.

HÄlet pÄ styrbordssidan i den nya dokumentÀren om Estonia.

Foto: DPLAY/TT

Ledare2020-10-07 06:53
Detta Àr en ledare. UNT:s ledarsida Àr liberal.

Vid Estoniakatastrofen för 26 Är sedan omkom 852 personer, varav 501 frÄn Sverige. Sorgen och chocken slog hÄrt mot Uppsala. Totalt kom ett 50-tal passagerare frÄn Uppsala lÀn, varav hela 26 frÄn NÀmndemannaföreningen i Uppsala. Ingen av de senare överlevde kylan och de höga vÄgorna.

Tre lÀnder, Sverige, Finland och Estland, och fyra regeringar (Sverige hade vid hösten 1994 ett pÄgÄende regeringsskifte) var inblandade i efterspelet till en av historiens vÀrsta fartygsolyckor i fredstid. Skulle bÄten och de döda bÀrgas? Eller skulle Estonia tÀckas över och bli till en gravplats? Det blev varken eller.

Med fartyget pÄ botten har anhöriga inte kunnat fÄ alla sina frÄgor besvarade. Konspirationer har fÄtt gro, sÀrskilt efter bekrÀftelsen 2004 att Estonia anvÀnts för hemliga transporter av militÀr utrustning. LÄngt ifrÄn alla har accepterat haverikommissionens slutsats (1997) om att det var svagheter i konstruktionen av bogvisiret i fören som orsakade katastrofen.

Begravd i havet, men inte under havsbottnen. SjÀlvfallet skulle det komma fram nya uppgifter om Estoniaolyckan, nÀr ny teknik gav nya möjligheter att undersöka skadorna. Som den fyra meter höga och drygt en meter breda revan, som ett hÄl, pÄ stÄlplattan pÄ Estonias nedre styrbordssida. Det tidigare okÀnda hÄlet syns tydligt i en ny dokumentÀr i Discovery-kanalen Dplay.

”Det Ă€r klart att det uppstĂ„r skador nĂ€r en tung fĂ€rja slĂ„r i havsbotten”, sĂ€ger haverikommissionens Tuomo Karppinen till den finska nyhetsbyrĂ„n STT. Men överlevande hörde en kraftig smĂ€ll innan fĂ€rjan kantrade vilket nu resulterat i spekulationer om en kollision, med till exempel en ubĂ„t. Karppinen kontrar med att ljudet skulle ha varit ”fruktansvĂ€rt” om ett sĂ„dant hĂ„l uppkommit ovan havsytan. Tidningen Ny teknik (30/9) redogör för de olika nya teorierna.

Estlands inrikesminister Mart Helme meddelade i mĂ„ndags att man vill hĂ€mta upp kvarlevorna av de döda, ett ”humanitĂ€rt uppdrag”, och ta reda pĂ„ vad som hĂ€nde Estonia. I Sverige öppnade Sverigedemokraterna pĂ„ tisdagen för att hĂ€va gravfriden. Moderaterna, Liberalerna och Kristdemokraterna har krĂ€vt regeringen pĂ„ svar om Sveriges stĂ„ndpunkt angĂ„ende en ny utredning om katastrofen. Statsminister Stefan Löfven sĂ€ger att han tar de nya uppgifterna pĂ„ största allvar.

Kanske ger en ny utredning inga svar. Kanske har det upptÀckta hÄlet en helt naturlig förklaring. Men dÄ vet vi det. Det Àr ovissheten som tÀr pÄ anhöriga över hela landet. Att gÄ Estland till mötes och svara pÄ sÄ mÄnga frÄgor som möjligt Àr det minsta regeringen kan göra.