Men förslaget är väl värt att diskutera. En stor majoritet av svenskarna är enligt nya opinionsmätningar för att värnplikten återinförs. Det är inget argument i sak, men däremot ett kvitto på en utbredd uppfattning att Sveriges säkerhetspolitiska läge har försämrats.
Om värnplikt av det gamla slaget, som formellt avskaffades 2010 och i praktiken då redan hade urholkats under en följd av år, är rätt åtgärd är en annan fråga. Försvarets personalförsörjning utreds just nu, med återinförd värnplikt som en av flera frågeställningar.
Säger man värnplikt så går associationerna direkt till traditionell militärutbildning. Men Wallström tänker sig en utbildning med både militära och civila delar, och med möjlighet att välja mellan en militär och en mer civil inriktning.
Det kan, menar hon, finnas starka skäl för att ha utbildad personal i beredskap för att sättas in vid stora olyckor eller katastrofer. Hon tänker på stora oljeutsläpp, skogsbränder som den i Västmanland häromåret eller händelser som stormen Gudrun några år längre tillbaka. Hon nämner också insatser för att bistå Migrationsverket vid stora flyktingströmmar.
Och varför inte? En ”personalreserv” av utbildat folk, kvinnor och män, som kan kallas in för att hjälpa de professionella vid dramatiska händelser där människors liv och fungerande infrastruktur riskeras skulle – åtminstone i princip – kunna göra mycket nytta. Samtidigt uppnår man ett annat syfte, nämligen att skapa och förstärka en känsla av gemensamt samhällsansvar. Men det ställer samtidigt stora krav på ledning och organisation så att den civila personalen verkligen kan användas på rätt sätt.
Men med all respekt för de tänkta civila inslagen så är det försvarets personalförsörjning som är viktigast. Med det nya hotläge som avtecknar sig runt Östersjön så måste Sverige kunna hävda sin territoriella integritet - Gotlands betydelse för säkerheten runt Östersjön underströks vältaligt av Lettlands president Raimonds Vejonis vid Folk och försvars konferens i Sälen i söndags.
Den uppgiften kräver både kvalificerad materiel och utbildad personal. Därför måste förslaget om en moderniserad värnplikt tas på allvar. Och kanske skulle de civila inslagen kunna vara det som behövs för att göra utbildningen meningsfull också för dem som inte får militära specialuppgifter.
Men det kommer att kosta och en återinförd värnplikt får inte tränga undan andra nödvändiga investeringar för att förbättra försvarets kapacitet. Det betyder att en fortsatt förstärkning av försvarsanslagen kommer att bli nödvändig om någon form av värnplikt återinförs. Försvaret behöver både mer utrustning och mer personal.
Håkan Holmberg