En del kommunala uppgifter är så självklara att de sällan eller aldrig diskuteras. Skola, äldreomsorg och social omsorg dominerar debatten, eftersom uppgifterna är så centrala och det alltid finns utrymme för förbättringar. Men ännu mer grundläggande är förstås att medborgarna har tillgång till sådant som värme, el, sophämtning och rent vatten. Om något av detta fallerar blir effekterna omedelbara, liksom myndigheternas åtgärder.
Ett märkligt undantag från den regeln är vattnet i Enköpings kommun. Den tekniska nämnden har nu ett drygt år på sig att genomföra en rad åtgärder för att kommuninvånarna ska få stadig tillgång till tjänligt dricksvatten, annars väntar viten på tio miljoner kronor. ”En kick i ändan på alla inblandade”, säger nämndordförande Hans Olsson (S) till UNT (14/12). Den kicken borde politikerna ha fått för länge sedan.
Redan 2011 konstaterade inspektörer brister i underhåll och rengöring av det kommunala vattensystemet. Ingenting hände och fem år senare fanns dessutom brister i skadedjurskontrollen, och vattenkvaliteten hade försämrats. Det kom knappast som en överraskning när kommunen 24 augusti i år larmade om otjänligt dricksvatten. Två veckor senare kunde man dricka vattnet igen, men problemen med tillförlitlighet har kvarstått hela hösten.
Förklaringarna och ursäkterna för att det blivit så här är många. ”Vi har åtgärdat både större och mindre fel efterhand, men jag brukar jämföra det med att bygga in ny teknik i en gammal T-Ford”, säger Danielle Littlewood, va-chef i Enköping sedan 2013 (UNT 15/12). Nu ska en extern konsult utreda hur Enköpings vattenförsörjning ska se ut, sedan ska det vara slut med lappandet och lagandet av ett föråldrat system.
Man undrar om Enköpings kommun också kör med skolbussar från 1950-talet fram till dess att det skett alldeles för många olyckor. Invånarna betalar drygt 33 kronor i kommunalskatt på varje intjänad hundralapp och förväntar sig kvalitet i välfärd och grundläggande service. Snart är det val igen.
Johan Rudström