Vi kan lita på valresultatet

Det är tur att valprocessen i hög grad är manuell och decentraliserad.

Foto: Johan Nilsson / TT

Ledare2018-07-03 16:49
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.

Digitaliseringen har gjort Sverige sårbart. Enligt försvarsminister Peter Hultqvist utsätts vi för 100 000 sabotageförsök årligen. Vid sidan av medvetna attacker med virus från hackare är längre elavbrott den största risken. Reservsystem finns inom exempelvis sjukvården, men i övrigt är beredskapen hos myndigheter och företag i högsta grad varierande.

Vilken tur då att inte valet till riksdag, landsting och kommuner är helt digitaliserat. Tanken fanns för en del år sedan, men den i hög grad manuella och decentraliserade valprocessen är nu en styrka för Sverige, ett skydd mot yttre påverkan den 9 september. Det sade Dan Eliasson, generaldirektör för MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) när han frågades ut av Dagens Samhälle i Visby på tisdagen.

Risker för påverkan finns, men handlar i första hand om informationskampanjer, desinformation, fejkade konton på sociala medier, vilket varit ett faktum i valen i USA och Frankrike, samt inför brexitomröstningen i Storbritannien. Vi måste alla vidta åtgärder för att skydda oss mot detta, men siffrorna på valnatten kommer vi i alla fall att kunna lita på.

Läs mer om