Vilken minoritet blir det?

En borgerlig minoritetsregering kan bli resultatet av det danska folketingsvalet.

Foto: Stig-Åke Jönsson / TT

Ledare2015-06-12 00:05
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.

Det är dock inte förstahandsalternativet för den utpekade regeringsbildaren, Venstres Lars Lökke Rasmussen. Hans mål har varit att bilda en ”blå” koalition av sitt eget parti, det nya partiet Liberal Alliance och Konservative Folkeparti samt därtill också det nationalistiska Dansk Folkeparti.

Fram till i går var dock DF:s besked att man vägrar att delta i någon regering, trots att valet gjorde partiet till Danmarks näst största. Det högerliberala Venstre blev valets stora förlorare, men Lars Lökke måste ändå åta sig rollen som regeringsbildare.

I en normal parlamentarisk process så hade den rollen i stället gått till Dansk Folkepartis ordförande Kristian Thulesen Dahl. Först i går tycktes Thulesen Dahl öppna för att ändå delta i regeringen, men alltjämt med Lars Lökke som regeringsbildare.

DF:s ovilja att ta regeringsansvar har förklarats med taktiska motiv – det norska Fremskrittspartiet har förlorat stöd sedan det valde att ingå i regeringen tillsammans med Höyre. Men agerandet har säkerligen också helt andra förklaringar.

DF bygger på politiska traditioner som innebär att det moderna, öppna och pluralistiska samhället avvisas på ideologiska grunder. Att då ta ansvar för att i regeringsställning bidra till att detta samhälle fungerar och utvecklas kräver en viss självövervinnelse för partiets ideologiskt medvetna grupper. Och tills vidare är de partier som har andra utgångspunkter sammantaget betydligt starkare än DF.

Det är ett stort bekymmer att de vanliga partierna, med ett par undantag, ändå i praktiken gett upp motståndet mot Dansk Folkepartis försök att göra Danmark så ogästvänligt som möjligt för invandrare. Avsikten har varit att försöka avväpna DF genom att själva lägga sig nära detta partis ståndpunkter.

Det har snarare legitimerat invandringsfientligheten. Och i den valrörelse som nu genomlidits har Venstre och Socialdemokraterna närmast tävlat om att låta mest negativa mot invandring – med resultatet att bland annat företrädare för det danska näringslivet har varnat för följderna för landets anseende och ekonomiska utveckling.

Danmark har inte Sveriges tradition av strikt blockpolitik. Det socialliberala partiet Radikale Venstre, har historiskt samarbetat med Socialdemokraterna – men ibland också med andra borgerliga partier. Nya partier kommer och går – i detta val Liberal Alliance och det lätt grönfärgade partiet Alternativet. Lars Lökke sade efter valet att han ville sondera möjligheterna att få stöd också från partier på den ”röda” sidan.

Hur den väntade minoritetsregeringen kommer att se ut återstår att se. I värsta fall blir det Venstre och Dansk Folkeparti. I bästa fall blir det en ren Venstreregering som trots allt skulle kunna samarbeta också åt andra hållet.

23/6 2015

Läs mer om