Lång väg till kärnvapenavveckling

Låt oss vänta och se vad Trumps och Kims löften innebär konkret.

Foto: Nina Leijonhufvud

KOLUMNIST MARK KLAMBERG.2018-06-16 00:05
Detta är en ledarkrönika. UNT:s ledarsida är liberal.

Det har rapporterats i internationell och svensk media om att ett avtal har träffats den 12 juni 2018 i Singapore mellan USA och Nordkorea om kärnvapennedrustning. Det är dock inget rättsligt bindande avtal utan snarare en avsiktsförklaring.

Dokumentet använder varken ord som avtal eller traktat utan har rubriken ”joint statement”, dvs ett gemensamt uttalande. Rubriceringar är inte alltid avgörande utan ibland kan själva innehållet vara mer väsentligt. Donald Trumps och Kim Jong-uns gemensamma uttalande innehåller dock inget nytt jämfört med tidigare uttalandena från parterna, Nordkorea har sedan 1993 vid upprepade tillfällen uttalat att de ska avstå/avveckla sitt kärnvapenprogram med återkommande bakslag i form av provsprängningar och missiltester. I dokumentet finns ingen övervakningsmekanism, det är väldigt vaga skyldigheter och inget tyder på att det kommer ratificeras vilket är ett krav för bindande överenskommelser enligt amerikansk lag så det går inte att rättsligt utkräva något.

Den väsentliga skillnaden är i stället personerna som tillsammans gör uttalandet, det kan i bästa fall utgöra början på en process som leder till att bindande avtal sluts, fredsöverenskommelse tecknas mellan de berörda staterna och att Nordkorea avvecklar sina kärnvapen. Om Trump är kvar som president i detta scenario är det sannolikt att USA i enlighet med hans vallöften och ”America First”-doktrinen drar tillbaka amerikanska trupper från Koreahalvön vilket i sin tur skapar utrymme för ökat kinesiskt inflytande i regionen.

För de som vill se en multipolär världsordning skulle ett amerikanskt tillbakadragande från Sydkorea förmodligen ses som något positivt, anhängare av ”Pax Americana” har kanske mer blandade känslor. I värsta fall kan dokumentet ses som ett erkännande av Nordkorea som en kärnvapenstat med återkommande kriser gentemot omvärlden. Den enda förpliktelse som antyds i Singaporedokumentet är att Nordkorea ska arbeta mot kärnvapennedrustning. Det är ungefär samma formulering som återfinns i ickespridningsavtalet från 1968 där USA, Sovjet (numera Ryssland), Frankrike, Storbritannien och Kina åtog att sig att verka mot allmän och fullständig kärnvapennedrustning, nämnda stater har fortfarande kärnvapen.

Självklart är det bättre att Kim och Trump ler tillsammans och skakar hand än att de beskriver varandra som "dotard" (senil person) och "little rocket man" som ska mötas med "fire and fury" och "thousands-fold revenge”. Vi ska komma ihåg att dessa ledare nu har desarmerat en akut kris som de själva skapat förra året genom ett stegrande ordkrig. Eftersom stora värden står på spel och parternas agerande kan få enorma konsekvenser är det rimligt att uppskatta även små steg framåt, låt oss därför vänta och se vad Trump och Kim konkret åstadkommer.

Läs mer om