Kan den sägas upp på det sätt som nu skedde? Finns det flera överenskommelser som kan falla på ett par timmar?
Svaret är ja, på båda frågorna. Det handlar ju om uppgörelser mellan partier om att agera på ett visst sätt i vissa typer av frågor. Egentligen är hela det komplex av kompromisser mellan partier som är förutsättningen för varje koalitionsregering ingenting annat än en överenskommelse av detta slag. Drar sig något av partierna ur så faller konstruktionen – om inte de som är kvar har styrka nog att fortsätta längs den bestämda kursen i alla fall.
Inget av detta regleras i någon lag eller grundlag. Den politiska viljan och det politiska intresset hos de olika partierna är det enda som räknas. När det gäller Decemberöverenskommelsen har de tre allianspartier som inte sade upp överenskommelsen ändå vart och ett för sig bestämt att de inte anser sig bundna av den när Kristdemokraternas stämma röstade nej.
Inte heller finns några regler som säger att majoritet och minoritet alltid ska gå på olika linjer eller alltid ska samarbeta i vissa typer av frågor. Partiernas vilja avgör.
Följaktligen är det ganska vanligt att de partier som vid varje tillfälle sitter i regeringen i olika frågor också får stöd från annat håll, från flera andra partier eller från något enstaka. Många av de viktigaste politiska frågorna i Sverige har i själva verket hanterats just genom breda överenskommelser – försvaret och pensionerna är två. En migrationspolitisk uppgörelse över blockgränsen kan bli följden av den situation vi nu upplever.
Ännu en fråga är om något som liknar uppsägningen av Decemberöverenskommelsen har inträffat tidigare i svensk politik. Här är det enklaste svaret nej. Däremot har ju koalitionsregeringar brutits upp vid några tillfällen och partier ändrat ståndpunkt i sakfrågor.
Vad tycker väljarna om sådant? Förmodligen många olika saker på samma gång. Politik förutsätter både strid i vissa frågor och samverkan i andra. Just nu är behovet av samverkan mellan ansvarskännande och seriösa partier ovanligt stort.