Dunderkur för byggandet

En av de snabbaste vägarna till att minska bostadsbristen i Sverige är att ta bort hyresregleringen.

LEDARE.2015-05-19 00:00
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.

Hyresgästföreningen brukar hävda att det inte finns någon hyresreglering. Man hänvisar då till att den tidigare hyresregleringen, som behandlade alla lägenheter lika, för drygt 40 år sedan ersattes av bruksvärdessystemet. Och det är sant att bostadens läge numera har viss betydelse för hyresnivån, men det är lika sant att det är mycket långt kvar till marknadshyror.

Problemet finns i alla storstäder och universitetsstäder, men är särskilt akut i Stockholm. Den som sitter i en billig hyresrätt i innerstaden har inga som helst skäl att flytta och rörligheten på bostadsmarknaden blir obefintlig. Detta påverkar hela staden, välfärden och arbetsmarknaden, men också viljan att investera i nya bostäder. Det blir omöjligt att bedöma efterfrågan och en rimlig avkastning då prissättningen i övrigt inte motsvaras av lägenheternas attraktivitet.

För att det ska byggas hyresrätter över huvud taget i större städer har Hyresgästföreningen tvingats säga ja till så kallade presumtionshyror, en högre hyra under en övergångsperiod. Men för det äldre beståndet håller man benhårt fast vid att bruksvärdessystemet ska fortsätta gälla. Och man lägger ned mycket kraft på att övertyga omgivningen om alla fasor som skulle bli verklighet med marknadshyror.

Hyresgästföreningen gav konsultbolaget Ramböll Management i uppdrag att ”göra en analys grundad i empiri och nationalekonomisk teori” om konsekvenserna av om dagens hyressystem skulle avskaffas (DN Debatt 18/5). Med marknadshyror skulle trerummaren på 65 kvadratmeter bli 5 000 kronor dyrare varje månad. Kostnaderna för hushållen skulle öka med 17 miljarder kronor varje år, pengar som nästan oavkortat hamnar i fastighetsägarnas fickor.

Skrämseltaktiken kompletteras med att antalet bidragstagare skulle öka när färre kan leva på sin inkomst. Och sammantaget har det lett till ingen regering, oavsett färg, vågat ta i frågan om hyresregleringen. Trots att varje regering numera har bostadsbristen högt upp på agendan, då den alltmer kommit att bli hämskon för jobb och tillväxt, i Stockholm och på andra håll.

Hyresgästföreningens makt över riksdag och regering är bekymmersam eftersom dess roll är så tydligt avgränsad till att företräda svenskar med hyreskontrakt. Alla utanför, de som vill söka sig till städer där jobben finns, nämns över huvud taget inte i artikeln trots att man säger att ambitionen är att beskriva ”effekter för samhället i stort och för olika grupper”.

Det går naturligtvis inte att chockhöja hyrorna över en natt och samtidigt låta alla hyresgäster förlora sitt besittningsskydd, även om det beskrivs så i Hyresgästföreningens räkneexempel. Men politikerna måste ta bort skygglapparna och börja ifrågasätta dagens skadliga hyressystem.

Läs mer om